NATO susține Bulgaria în încercarea de a combate spionajul rus. Stoltenberg: „Relația cu Rusia este dificilă de la o vreme”

Data actualizării: Data publicării:
Jens Stoltenberg susține o conferință de presă.
NATO susține Bulgaria în încercarea de a combate spionajul rus.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a anunțat luni că susține demersurile Bulgariei de a combate spionajul rus și că Alianța urmărește îndeaproape ancheta privind presupusa rețea a Moscovei.

În cadrul unei conferințe de presă la Bruxelles, Stoltenberg a asigurat că NATO „este în permanenţă foarte preocupată de protejarea documentelor şi a informaţiilor clasificate şi susţine pe deplin demersurile aliatului său Bulgaria de a rezolva problema activităţilor maligne ale Rusiei pe teritoriul său”, potrivit Agerpres.

Declarațiile secretarului general vin în contextul în care Bulgaria a expulzat luni doi diplomați ruși după descoperirea și destructurarea unei rețele de spionaj în favoarea Rusiei.

Procurorii bulgari susţin că presupusa reţea de spionaj transmitea informaţii clasificate despre Bulgaria, NATO şi Uniunea Europeană la ambasada Rusiei la Sofia.

Relația dintre NATO și Rusia este „dificilă”

Secretarul general al NATO a menţionat că relaţiile dintre Alianţă şi Rusia se află pe agenda reuniunii de marţi a miniştrilor de externe aliaţi, adăugând că în ultimii ani Rusia a acţionat în mod agresiv împotriva unor ţări cum este Ucraina, a intervenit în procesele politice interne ale Alianţei, încercând să submineze încrederea în instituţiile democratice, şi a intervenit de asemenea în procese electorale.

Potrivit lui Stoltenberg, relaţia dintre NATO şi Rusia „este dificilă de la o vreme, ca rezultat al comportamentului Rusiei”.

„Preşedintele Putin este, fireşte, principalul responsabil pentru toate acţiunile întreprinse de statul rus. Am constatat un model de comportament agresiv, inclusiv tentative de asasinare ţintită a adversarilor. În cadrul NATO, suntem de asemenea foarte preocupaţi de informaţiile privind recompense promise de Rusia pentru uciderea de militari ai NATO în Afganistan”, a mai spus secretarul general.

Acesta s-a angajat ca NATO să rămână fermă faţă de Rusia, dar în acelaşi timp să urmărească îmbunătăţirea relaţiilor. "Chiar dacă nu ajungem să avem o relaţie mai bună, trebuie să gestionăm relaţia dificilă cu vecinul nostru Rusia, iar acest lucru include în special controlul armelor", a precizat Jens Stoltenberg.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri