Netanyahu: "Acuzaţia că Israelul comite un genocid împotriva palestinienilor este nu doar falsă, ci şi scandaloasă"

Data publicării:
benjamin netanyahu
Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu. Foto: Profimedia Images

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat vineri că acuzaţia de genocid în Fâşia Gaza formulată împotriva ţării sale la Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ) de către Africa de Sud "este nu doar falsă, ci și scandaloasă", dar a salutat faptul că instanța, în cel mai recent verdict emis, nu a dispus încetarea imediată a ostilităţilor, relatează agenţiile Reuters şi EFE.

În urma unei sesizări formulate de Africa de Sud, Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ) a dispus vineri Israelului să autorizeze accesul umanitar în Fâşia Gaza, să protejeze populaţia palestiniană şi să facă tot ce-i stă în putere pentru a preveni actele de genocid, fără a-i cere însă încetarea operaţiunii militare în enclava palestiniană.

Această operaţiune a provocat până în prezent peste 26.000 de morţi în rândul populaţiei palestiniene, majoritatea femei şi copii, şi a fost declanşată după ce gruparea palestiniană Hamas a ucis peste 1.140 de persoane într-un atac pe 7 octombrie în sudul Israelului.

"Ca orice ţară, Israelul are dreptul fundamental la autoapărare. Tribunalul de la Haga a respins în mod întemeiat cererea scandaloasă de a fi privaţi de acest drept", a reacţionat Netanyahu după verdictul CIJ asupra măsurilor provizorii cerute de Africa de Sud.

"Dar simpla acuzaţie că Israelul comite un genocid împotriva palestinienilor este nu doar falsă, ci şi scandaloasă, iar disponibilitatea Curţii chiar şi de a discuta asta este o ruşine care nu va putea fi ştearsă timp de generaţii", a adăugat premierul israelian.

Prin hotărârea emisă vineri CIJ nu s-a pronunţat asupra sesizării principale formulate de Africa de Sud, aceea care cuprinde acuzaţia că Israelul a comis un genocid contra populaţiei palestiniene în Fâşia Gaza, judecarea acestui caz putând să dureze ani la rând

Editor : Andreea Smerea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri