Netanyahu nu acceptă ca Israelul să elibereze „mii de teroriști palestinieni” în schimbul ostaticilor: „Vrem o victorie totală”

Data publicării:
benjamin netanyahu in timpul unor declaratii de presa
Netanyahu spune că Israelul îşi va atinge toate obiectivele. FOTO: Profimedia Images

Prim-ministrul israelian, Benjamin Netanyahu, a declarat marţi că Israelul nu va elibera „mii de terorişti” palestinieni în schimbul eliberării ostaticilor deţinuţi în Fâşia Gaza, în cadrul unui acord de încetare a focului discutat în prezent, relatează AFP, citată de Agerpres.

„Nu ne vom retrage armata din Fâşia Gaza şi nu vom elibera mii de terorişti”, a afirmat Netanyahu, evocând un posibil acord cu Hamas, despre care se discută după o reuniune la Paris la sfârşitul săptămânii trecute cu reprezentanţi americani, qatarezi, egipteni şi israelieni.

Hamas a anunţat marţi că studiază noua propunere de încetare a focului în războiul cu Israelul din Gaza, în timp ce premierul Netanyahu afirmă că trupele sale nu se vor retrage din enclavă până nu vor obţine o „victorie totală”, notează Reuters.

Vorbind în timpul unei vizite într-o aşezare israeliană din Cisiordania, Netanyahu a declarat: „Nu vom accepta decât o victorie totală”.

Netanyahu spune că Israelul îşi va atinge toate obiectivele

Israelul îşi va atinge toate obiectivele, a spus el, adăugând: „Aceasta înseamnă eliminarea Hamas, recuperarea tuturor ostaticilor noştri şi asigurarea faptului că Gaza nu va mai reprezenta o ameninţare pentru Israel. Până atunci, niciun prizonier palestinian nu va fi eliberat din închisorile israeliene”.

Un înalt responsabil al Hamas, Sami Abu Zuhri, a afirmat că respectivele comentarii ale lui Netanyahu „demonstrează că acesta nu este interesat de succesul reuniunii de la Paris şi că nu-i pasă de vieţile prizonierilor israelieni”.

Propunerea de încetare a focului a urmat discuţiilor de la Paris la care au participat directorul CIA, William Burns, premierul Qatarului, şeful serviciului de informaţii israelian Mossad şi şeful serviciilor de informaţii egiptene.

Liderul Hamas a declarat că studiază planul

Liderul aripii politice a Hamas, Ismail Haniyeh, a declarat că studiază planul şi că va merge la Cairo pentru a-l discuta. El a mai spus că prioritatea pentru gruparea palestiniană este de a pune capăt ofensivei israeliene, aflată de acum în a patra lună, şi de a asigura retragerea completă a forţelor israeliene din Fâşia Gaza.

Aceste evoluţii survin la câteva ore după ce comandouri israeliene deghizate în lucrători medicali şi femei musulmane au ucis trei militanţi palestinieni într-un raid sub acoperire într-un spital din Cisiordania, o acţiune care accentuează riscul extinderii conflictului din Gaza şi pe alte fronturi, potrivit Reuters.

În Fâşia Gaza, ciocnirile dintre forţele israeliene şi combatanţii Hamas în nordul enclavei au forţat mai mulţi locuitori palestinieni să fugă în zone mai sigure, iar părţi sudice ale enclavei de coastă au fost vizate de atacuri aeriene israeliene în cursul nopţii trecute.

Luptele s-au intensificat în jurul celui mai mare spital din Gaza încă în funcţiune, spitalul Nasser din Khan Yunis, înconjurat în prezent de trupele israeliene, a transmis Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Editor : B.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri