Liderul Hamas anunță că a primit o propunere de încetare a focului în Gaza

Data publicării:
Ismail Haniyeh
Ismail Haniyeh, șeful Hamas, aflat în exil în Qatar. Foto: Profimedia Images

Ismail Haniyeh, liderul Hamas, a anunţat marţi, la Dubai, că mişcarea islamistă palestiniană a primit o propunere de încetare a focului prezentată după discuţii desfăşurate la Paris şi că o va analiza.

Ismail Haniyeh a menţionat că va purta discuţii la Cairo cu privire la această propunere.

El a adăugat că prioritatea Hamas este încetarea ofensivei militare a Israelului, precizând că mişcarea islamistă este deschisă faţă de orice idee în acest scop, potrivit Agerpres, care preia Reuters.

Qatarul, alături de Egipt şi Statele Unite, a condus eforturile de mediere de la izbucnirea războiului dintre Israel şi Hamas, în urma unui atac fără precedent al mişcării palestiniene pe teritoriul israelian. În total, 132 de ostatici sunt încă captivi pe teritoriul palestinian, dintre care se crede că 28 sunt morţi.

„Progrese notabile” s-au înregistrat săptămâna aceasta în timpul discuţiilor de la Paris, a declarat premierul qatarez Mohammed bin Abdulrahmane Al-Thani.

Atacul terorist efectuat de mişcarea islamistă palestiniană Hamas contra Israelului în 7 octombrie a cauzat moartea a circa 1.140 persoane, în mare parte civili. Aproximativ 250 de persoane au fost răpite în acest atac, dintre care 100 au fost eliberate la finalul lunii noiembrie în timpul unei încetări a focului temporare.

Drept ripostă, Israelul a promis să „nimicească” mişcarea islamistă palestiniană - desemnată drept teroristă de SUA şi Uniunea Europeană - şi a lansat o amplă operaţiune în Fâşia Gaza, soldată cu 26.637 de morţi şi peste 50.000 de răniţi, conform unui bilanţ difuzat de Ministerul Sănătăţii condus de Hamas.

Cartiere întregi din oraşul Gaza au fost distruse de bombardamentele israeliene care au determinat 1,7 milioane de palestinieni să-şi părăsească locuinţele şi să se îndrepte spre sudul enclavei palestiniene.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri