Noi mărturii privind „sindromul Havana”. Pentagonul anunță că un oficial american a prezentat simptome la summitul NATO de la Vilnius

Data publicării:
barbat in pat se tine cu mainile de cap
Medici, oameni de știință, agenții de informații și oficiali guvernamentali încearcă să afle ce cauzează „sindromul Havana” - o boală misterioasă care a lovit diplomați și spioni americani în toată lumea. Foto: Profimedia

Un oficial de rang înalt din cadrul Departamentului Apărării al SUA a prezentat simptome similare cu cele ale aşa-numitului „sindrom Havana” la summitul NATO de la Vilnius, din luna iulie a anului trecut, a declarat luni Pentagonul. Anunțul vine în contextul în care o investigație de presă a dezvăluit că există legături între „sindromul Havana” și spionajul rus.

„Pot să confirm că un oficial de rang înalt din cadrul Departamentului Apărării a prezentat simptome similare cu cele raportate în cazul incidentelor anormale de sănătate”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Pentagonului, Sabrina Singh, la Washington, întrebată despre o relatare jurnalistică referitoare la „sindromul Havana”.

„Această persoană a fost prezentă acolo, la summitul NATO de la Vilnius, dar ea nu făcea parte din delegaţia secretarului apărării care a fost de asemenea acolo în acea perioadă”, a mai precizat ea, potrivit dpa, preluată de Agerpres.

La sfârşitul anului 2016, o serie de angajaţi ai ambasadei SUA la Havana şi membri ai familiilor acestora au început să se plângă de simptome precum dureri de cap, pierderea auzului, ameţeli şi greaţă. Simptomele au devenit cunoscute sub numele de „sindromul Havana” sau incidente anormale de sănătate.

Plângeri similare au fost raportate şi în alte părţi ale lumii. Cei afectaţi au declarat că simptomele au apărut după ce au auzit un zgomot straniu sau au simţit o presiune puternică în cap.

Iniţial, guvernul american nu a exclus posibilitatea ca aceste simptome să fi fost un fel de atac.

Cu un an în urmă, un raport oficial a citat cinci dintre cele şapte agenţii de informaţii americane care au declarat că este „foarte puţin probabil” ca un „adversar străin” să fie responsabil pentru aceste cazuri, după ce au analizat peste 1.500 de „incidente anormale de sănătate”.

Cazurile raportate erau atribuite în acest raport neclasificat unor afecţiuni preexistente, al unor boli sau factori de mediu.

Serviciile rusești, bănuite de implicare

Jurnalişti de la revista germană Der Spiegel, împreună cu colegi de la emisiunea „60 Minutes” de la televiziunea americană CBS şi grupul media de investigaţie The Insider, cu sediul la Riga (în Letonia), au publicat o investigaţie care citează un anchetator militar american care a declarat că în spatele „sindromului Havana” s-ar putea afla serviciile secrete ruse.

Der Spiegel citează, de asemenea, o persoană afectată care susţine că primele cazuri ale sindromului au apărut încă în 2014 la consulatul SUA din Frankfurt. CBS a menţionat în reportajul său şi cazul din Vilnius.

Potrivit anchetei, care a durat un an, o unitate de sabotaj a serviciului de informaţii militare al Rusiei, GRU, cunoscută ca Unitatea nr. 29155, s-au aflat la locul incidentelor de sănătate atunci când au fost raportate de personalul american, iar la originea incidentelor de sănătate ar putea să fie „arme cu energie direcţionată”.

Kremlinul a dezminţit însă informațiile publicate de presă. „Nimeni nu a publicat sau nu a enunţat vreodată orice probă convingătoare a acestor acuzaţii nefondate. Aşadar, toate acestea nu sunt altceva decât acuzaţii fără fundament ale presei”, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin.

Departamentul Apărării american a declarat că nu doreşte să confirme sau să comenteze aceste informaţii. Acesta a oferit compensaţii importante şi sprijin angajaţilor afectaţi în baza actului legislativ „Havana Act”.

Singh a declarat că raportul serviciilor de informaţii din 2023 este în continuare valabil.

Secretarul apărării american Lloyd Austin „are încredere în comunitatea serviciilor de informaţii, iar aceasta continuă să-şi facă propria evaluare”, a afirmat purtătoarea de cuvânt citată. „Ancheta este în curs de desfăşurare, aşa că, evident, nu putem spune mai mult în acest moment”, a adăugat ea.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri