Nouă supraviețuitori scoși de sub dărâmături la 8 zile de la cutremur. Numai în Turcia, bilanțul morților depășește 40.000

Data publicării:
daramaturi cutremur turcia
La opt zile de la cutremur, salvatorii încă mai scot supraviețuitori de sub dărâmături. Foto: Profimedia Images

Nouă supraviețuitori au fost salvați din dărâmăturile din Turcia, marți, la mai bine de o săptămână după cutremurul masiv care a avut loc pe 6 februarie. Între timp eforturile salvatorilor se concentrează pe ajutorarea zecilor de mii de oameni rămași fără adăpost și care îndură temperaturile scăzute, scrie Reuters.

Turcia și Siria își numără încă morții. Un bilanț comun din cele două țări după cutremurele masive de 7,8 și 7,6 din data de 6 februarie, cu epicentrul în Turcia,  indică peste 41.000 de morți, informează Reuters.

Multe orașe sunt devastate, unele complet distruse, lăsând mulți supraviețuitori fără adăpost la temperaturi de iarnă aproape de îngheț.

Autoritățile ONU au spus că faza de salvare se apropie de sfârșit, iar salvatorii se concentrează acum pe supraviețuitorii care îndură condiții vitrege în aceste momentel.

"Oamenii suferă foarte mult. Am cerut să primim un cort, un ajutor sau ceva de genul acesta, dar până acum nu am primit nimic", a spus Hassan Saimoua, un refugiat care stă cu familia într-un loc de joacă din orașul Gaziantep, din sud-estul Turciei, scrie Reuters.

Saimoua și alți sirieni care și-au găsit refugiu în Gaziantep, au folosit folie de plastic, pături și carton pentru a ridica corturi improvizate.

„Nevoile sunt uriașe și cresc de la o oră la alta”, a declarat Hans Henri P. Kluge, directorul pentru Europa al Organizației Mondiale a Sănătății. „Aproximativ 26 de milioane de oameni din ambele țări au nevoie de asistență umanitară”.

Aproape 9 milioane de oameni din Siria au fost afectați de cutremur, a declarat Națiunile Unite, în timp ce a lansat un apel de finanțare de 400 de milioane de dolari.

Editor : D.D.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri