"Nu erau niciun fel de probleme acolo, dar acum vor fi". Amenințarea lui Putin legată de intrarea Finlandei în NATO

Data actualizării: Data publicării:
putin
Preşedintele rus Vladimir Putin a avertizat că intrarea Finlandei în NATO în acest an va crea "probleme". FOTO: Profimedia Images

Preşedintele rus Vladimir Putin a avertizat că intrarea Finlandei în NATO în acest an va crea "probleme" şi a anunţat o întărire militară la frontiera de nord-vest, într-un interviu difuzat duminică la televiziunea publică rusă, relatează Reuters.

"Nu erau niciun fel de probleme acolo, dar acum vor fi, pentru că vom înfiinţa districtul militar Leningrad şi vom concentra acolo un anumit număr de unităţi", a spus Putin în interviu.

Vladimir Putin a susținut că occidentalii au fost cei care "au antrenat Finlanda în NATO", în condiţiile în care "toate diferendele, inclusiv cele teritoriale de la mijlocul secolului XX, sunt de mult reglementate".

Relaţiile dintre Rusia şi Finlanda, care au o frontieră comună de 1340 kilometri, s-au deteriorat considerabil după ofensiva rusă din Ucraina din februarie 2022, care a determinat Finlanda să se alăture NATO, în aprilie a.c..

Joi, Finlanda a anunţat din nou închiderea completă a graniţei cu Rusia, la câteva ore după redeschiderea a două puncte de trecere, acuzând Moscova că încurajează trecerea migranţilor, acuzaţii respinse de Kremlin. 

Aproximativ 1.000 de solicitanţi de azil fără documente s-au prezentat la frontiera dintre Rusia şi Finlanda de la începutul lunii august, potrivit autorităţilor finlandeze. Majoritatea acestor persoane au provenit din Afganistan, Kenya, Maroc, Pakistan, Somalia, Siria şi Yemen. Guvernul de la Helsinki a acuzat Rusia că le permite migranţilor fără documente să traverseze frontiera comună, considerând că Moscova recurge astfel la un atac hibrid după ce Finlanda a aderat la NATO în aprilie acest an. Finlanda şi Rusia au o frontieră terestră comună cu o lungime de 1.340 de kilometri.

Finlanda s-a alăturat NATO în primăvara acestui an punând capăt deceniilor sale de neutralitate de după al Doilea Război Mondial, ca urmare a invaziei ruse din Ucraina.

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri