O altă perspectivă a măcelului de la Bahmut: Cum au fost masacrați recruții ucraineni fără experiență de „zidul de carne Wagner”

Data actualizării: Data publicării:
Mercenar Wagner lansează o rachetă antitanc asupra pozițiilor ucrainene în Bahmut
Mercenar Wagner lansează o rachetă antitanc asupra pozițiilor ucrainene în Bahmut. Foto: Profimedia Images

Trupele ucrainene, în special cele alcătuite din recruți, au suferit pierderi grele în bătălia de la Bahmut, devenită, în ultima perioadă, epicentrul luptelor dintre forțele Kievului și Moscovei, în războiul din Ucraina. Un amplu reportaj publicat de New Yorker documentează experiențele trăite de militarii unui batalion ucrainean de infanterie, în ultimele luni ale bătăliei, când respectiva unitate a fost aproape anihilată în luptele cu mercenarii Wagner. Orașul Bahmut a fost în cele din urmă cucerit de trupele ruse zilele trecute.

Dacă vrei să trăiești, sapă - este o expresie des întâlnită pe frontul din Ucraina care devine cu atât mai respectată cu cât supraviețuiești mai mult ca militar în acest război. O expresie folosită inclusiv de militarii ucraineni din Brigada 28 de Infanterie Mecanizată, unitate aflată în linia întâi a luptelor încă de la începutul războiului și care a fost inclusiv implicată în campania din toamna anului trecut, care a dus la eliberarea Hersonului de sub ocupația rusă.

Timp de șase luni, de la începutul invaziei, rușii i-au supus pe militarii acestei brigăzi unui baraj continuu de artilerie și bombardamentelor aviației, provocând un număr „devastator” de pierderi, pe care oficialii ucraineni încă le țin secrete.

Mercenarii Wagner „ca niște zombi”: „Nu conta câți mureau, ei continuau să vină”

În cele din urmă, rușii s-au retras din Herson, iar soldații brigăzii 28 s-au numărat printre primele trupe care au intrat în orașul eliberat.

Înainte să-și refacă complet forțele și să se odihnească suficient, militarii au fost trimiși la aproape 500 de kilometri nord-est, la periferia orașului Bahmut.

Aproximativ 600 de luptători dintr-un batalion condus de „Pavlo” (un locotenent-colonel de 39 de ani din armata ucraineană) au fost poziționați la extremitatea unui sat aflat la sud de Bahmut. Satul era apărat de mercenari Wagner.

„Erau ca niște zombi. Îi foloseau pe deținuți (cei recrutați de Wagner) ca pe un zid de carne. Nu conta câți mureau, ei continuau să vină”, a declarat „Pavlo”, pentru New Yorker.

„Wagner ne-a tăbăcit fundurile”

După doar câteva săptămâni de lupte, batalionul a fost aproape anihilat: plutoane întregi de infanteriști ucraineni au fost nimicite în lupte purtate la mică distanță și în jur de 70 de militari ai Kievului au fost „încercuiți și masacrați”.

Puținii supraviețuitori au devenit „inutili”, deoarece erau complet „epuizați”.

În luna ianuarie, ce a mai rămas din batalionul condus de „Pavlo” a fost retras de pe aliniamentul de lângă satul respectiv și a ocupat o poziție de apărare la liziera unei păduri și într-un câmp agricol situat la aproximativ 1,6 kilometri vest.

„Wagner ne-a tăbăcit fundurile”, a spus ofițerul ucrainean.

Înainte de retragerea trupelor Kievului din Bahmut, batalionul lui Pavlo suferise pierderi atât de mari în luptă, încât 80% dintre militarii săi erau nou-veniți (recruți). „Sunt civili fără nicio experiență. Dacă îmi vin 10, mă consider norocos dacă 3 dintre ei pot lupta”, a spus militarul ucrainean.

Editor : Mihnea Lazăr

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri