O judecătoare americană l-a avertizat pe Donald Trump să nu intimideze martorii în procesul pentru tentativa de răsturnare a alegerilor

Data actualizării: Data publicării:
trump
Donald Trump, fostul președinte al SUA. Foto: Profimedia Images

O judecătoare federală i-a acordat vineri fostului preşedinte american Donald Trump o marjă de libertate pentru a împărtăşi în mod public câteva dovezi nesensibile care vor fi folosite în procesul său privind acuzaţia de complot pentru a răsturna alegerile din 2020, dar l-a avertizat să fie atent înainte de a face declaraţii publice inflamatorii despre caz, transmite Reuters.

”Chiar şi declaraţiile ambigue ale părţilor sau ale avocaţilor lor – dacă pot fi interpretate în mod rezonabil că intimidează martorii sau prejudiciază potenţialii juraţi – pot ameninţa procesul”, a declarat vineri judecătoarea Tanya Chutkan.

”Vă avertizez pe dumneavoastră şi pe clientul dumneavoastră să aveţi o grijă deosebită în declaraţiile dumneavoastră publice despre acest caz. Voi lua toate măsurile necesare pentru a proteja integritatea acestor proceduri”, a spus aceasta.

Avertismentul lui Chutkan a fost transmis vineri, la o şedinţă de judecată, în care procurorii şi avocaţii lui Trump au fost în dezacord cu privire la câte dovezi poate să facă publice Trump.

Decizia lui Chutkan de a-i permite lui Trump să transmită materiale nesensibile a fost luată contrar obiecţiilor procurorilor, care au prezentat mesajele de ameninţare pe care Trump le-a postat săptămâna trecută pe reţelele sociale, ca dovadă că ar putea încerca să folosească probe confidenţiale pentru a intimida martorii.

Judecătoarea a hotărât că guvernul nu şi-a îndeplinit sarcina de a arăta de ce toate probele ar trebui să facă obiectul unui ”ordin de protecţie”, pentru a preveni intimidarea martorilor sau influenţarea juriului.

În acelaşi timp, însă, ea a fost de acord că anumite documente nu pot face obiectul diseminării, precum fragmente din sutele de stenograme ale discuțiilor şi înregistrărilor martorilor.

Ulterior, ea a aprobat oficial un ordin de protecţie care îi va permite lui Trump să partajeze orice înregistrări care sunt deja publice sau pe care le-a obţinut în mod independent.

Cu toate acestea, fostului preşedinte nu i se permite să transmită public alte tipuri de materiale, cum ar fi cele corelate cu jurații sau documente obţinute prin mandate de percheziţie sigilate.

Va avea restricții precum orice alt inculpat

”Este inculpat penal. Va avea restricţii ca orice alt inculpat. Acest caz se desfăşoară în ordinea normală. Faptul că inculpatul este angajat într-o campanie electorală nu îi aduce prerogative distincte oricărui inculpat într-un dosar penal”, a spus Chutkan.

Trump a pledat nevinovat de acuzaţiile penale potrivit cărora ar fi orchestrat un complot pentru a anula rezultatele alegerilor prezidenţiale din 2020 cu scopul de a rămâne la putere.

Este o procedură standard ca procurorii federali să solicite ordine de protecţie înainte de a împărtăşi dovezi cu avocaţii apărării, pentru a proteja documentele confidenţiale şi pentru a asigura integritatea procesului.

Adesea, avocaţii apărării nu li se opun, deoarece acest lucru încetineşte procedura de a avea acces la probe.

Însă avocaţii lui Trump au spus că domeniul de aplicare al ordinului de protecţie este prea larg şi a încălcat drepturile sale la libertatea de exprimare, protejate de Constituţie. 

”Acest tip de ordin general este extraordinar”, a declarat vineri avocatul lui Trump, John Lauro.

Procurorii federali au dezvăluit vineri că în curând vor pune la dispoziţia echipei de apărare a lui Trump 11,6 milioane de pagini şi înregistrări, pe lângă un hard disk care conţine imagini extrase de pe dispozitive electronice.

Amenințările lui Trump

Solicitarea guvernului de a restricționa accesul lui Trump la probe de săptămâna trecută l-a determinat pe Trump să posteze pe rețelele sociale un mesaj de amenințare:

”DACĂ VENIŢI DUPĂ MINE, VOI VENI DUPĂ VOI”.

De atunci, Trump a atacat şi caracterul lui Smith, precum şi pe cel al fostului vicepreşedinte Mike Pence, un martor cheie în caz, numindu-l pe fostul său numărul 2 ca fiind ”delirant”.

Chutkan a încercat să le reamintească avocaţilor lui Trump despre acest lucru vineri, spunând că va urmări declaraţiile lui şi ”le va examina foarte atent”.

La audierea de vineri, procurorii i-au cerut judecătoarei să nu-l lase pe Trump să vadă singur probe sensibile, menţionând că a fost acuzat "că a păstrat documente clasificate".

”A arătat o tendinţă de a păstra documente”, a spus procurorul Thomas Windom.

Chutkan a decis că lui Trump i se va permite să vadă probele fără avocaţii săi, dar în tot acest timp i se va interzice accesul la dispozitive electronice.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri