O navă cargo a fost capturată în Marea Roșie de rebelii houthi din Yemen. MAE: În echipajul aflat la bord s-ar afla un român

Data actualizării: Data publicării:
navă cargo
Galaxy Leader este o navă cargo deținută de o companie înregistrată sub Ray Car Carriers, cu sediul central în Insula Man. Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Facebook

Israel a transmis duminică că houthi, rebelii din Yemen susținuți de Hezbollah, au confiscat o navă de marfă deținută de britanici și operată de japonezi, în sudul Mării Roșii, descriind incidentul drept „un act de terorism iranian” cu consecințe pentru securitatea maritimă internațională. În echipajul de la bordul navei, format din 25 de oameni din diferite țări, s-ar afla și un român, transmite Reuters.

UPDATE: Precizări MAE

„La data de 19 noiembrie a.c., nava Galaxy Leader, sub pavilion Bahamas, care naviga în Marea Roșie, a fost capturată de către milițiile Houthi și dusă lângă coasta statului Yemen, iar din informațiile de primă sesizare, printre membrii echipajului s-ar afla și un cetățean român”, transmite Ministerul Afacerilor Externe.

MAE precizează că a fost activată o celulă de criză.

„Din dispoziția ministrului afacerilor externe a fost activată Celula de Criză Interinstituțională, fiind demarate procedurile standard pentru astfel de cazuri care implică cetățeni români. Ministerul Afacerilor Externe, prin Celula de Criză Interinstituțională, în cooperare și coordonare cu celelalte autorități române cu atribuții în materie și în strânsă legătură cu alți parteneri internaționali continuă să monitorizeze cu maximă atenție situația și întreprinde demersuri în vederea soluționării acesteia.”

Știre inițială

Houthi au transmis la rândul lor că au confiscat o navă în acea zonă, dar au descris-o ca fiind israeliană. „Tratăm echipajul navei în conformitate cu principiile și valorile islamice”, a spus un purtător de cuvânt al grupului.

Houthi, un aliat al Teheranului, au lansat rachete cu rază lungă de acțiune și salve cu drone asupra Israelului, în solidaritate cu militanții palestinieni Hamas care luptă în Fâșia Gaza.

Purtătorul de cuvânt al guvernului japonez a confirmat luni capturarea navei operate de Nippon Yusen, Galaxy Leader, adăugând că Japonia face apel la Houthi în timp ce cere ajutorul autorităților saudite, din Oman și Iran pentru eliberarea rapidă a navei și a echipajului acesteia.

„Ieri (duminică), am primit informaţii potrivit cărora transportatorul de automobile Galaxy Leader, operat de Nippon Yusen, a fost capturat de către houthi în timp ce naviga spre sud, pe Marea Roşie, în largul coastei Yemenului”, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului japonez, Hirokazu Matsuno.

„Guvernul condamnă cu fermitate un astfel de act”, a adăugat el.

Galaxy Leader este deținut de o companie înregistrată sub Ray Car Carriers, cu sediul central în Insula Man, care este o unitate a Ray Shipping, încorporată la Tel Aviv, conform datelor LSEG. Companiile nu au putut fi contactate pentru comentarii.

Compania japoneză Nippon Yusen, cunoscută și sub numele de NYK, a transmis că a înființat un grup operativ pentru a aduna mai multe informații, inclusiv despre siguranța celor 25 de oameni care formează echipajul, ce provin din România, Filipine, Bulgaria, Ucraina și Mexic. Nava, un transportator de mașini, se îndrepta spre India din Europa fără încărcătură, a declarat un purtător de cuvânt.

Săptămâna trecută, conducerea Houthi a spus că forțele lor vor mai ataca Israelul și că ar putea viza nave israeliene în Marea Roșie și strâmtoarea Bab al-Mandeb.

SUA monitorizează situația, a spus un oficial al apărării.

Biroul prim-ministrului israelian Benjamin Netanyahu a declarat că o navă - pe care nu a numit-o - a fost confiscată. Nu erau israelieni la bord și Israelul nu a fost implicat în proprietatea sau operarea sa, a transmis biroul său.

„Acesta este un alt act de terorism iranian care reprezintă o escaladare a agresivității Iranului împotriva cetățenilor lumii libere, cu ramificații internaționale concomitente în ceea ce privește securitatea rutelor maritime globale”, a spus biroul său.

Iranul a negat afirmațiile israelienilor, că ar fi fost implicat în confiscarea nave de marfă deținută de britanici și operate de japonezi în sudul Mării Roșii de către Houthis din Yemen, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Nasser Kanaani, luni, la o conferință de presă.

„Am spus de mai multe ori că grupurile de rezistență din regiune acționează în mod independent și spontan, pe baza intereselor lor și ale poporului lor”, a spus Kanaani, adăugând că afirmațiile israeliene au ca scop abaterea atenției de la „înfrângerea ireparabilă” a israelianului în lupta sa împotriva Militanții Hamas din Fâșia Gaza.

Duminică, rebelii din Yemen au spus că toate navele deținute sau operate de companii israeliene sau care poartă pavilionul israelian ar putea fi vizate.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri