O parlamentară din Germania a fost reținută în Turcia din cauza unui mesaj postat acum patru ani pe rețelele sociale

Data actualizării: Data publicării:
Goekay Akbulut,
Goekay Akbulut, membră a Bundestag-ului din partea partidului de extremă stângă Die Linke, a fost reţinută pe aeroportul din Antalya pe 3 august. FOTO: Profimedia Images

O parlamentară din Germania a declarat că a fost reţinută timp de câteva ore în Turcia la începutul acestei luni din cauza unei postări pe rețelele sociale din 2019. Ea a subliniat că în ciuda acestui incident va continua să meargă în Turcia și va continua să îşi spună părerea despre guvernul de la Ankara.

Goekay Akbulut, membră a Bundestag-ului din partea partidului de extremă stângă Die Linke, a fost reţinută pe aeroportul din Antalya pe 3 august, după ce un mandat de arestare a fost emis de un procuror turc pentru o presupusă "propagandă în favoarea terorii", a spus ea, scrie Agerpres.

Akbulut, cetăţeană germană cu origini kurde născută în Turcia, a fost eliberată după ce a luat legătura cu Ministerul german de Externe. Autorităţile turce nu au făcut comentarii.

Goekay Akbulut a criticat guvernul de la Ankara pentru "războiul brutal dus împotriva populaţiei kurde din interiorul şi din exteriorul" Turciei, conform site-ului său oficial.

"Voi călători din nou în #Tuerkei în octombrie ca parte a deplasării delegaţiei Grupului parlamentar germano-turc şi, ca întotdeauna, nu voi ezita să spun #FreeThemAll" ("Eliberaţi-i pe toţi"), a spus duminică Akbulut într-o postare pe platforma de socializare X.

Nu a fost clar la ce se referea şi nici care din postările sale de pe reţelele sociale ar fi determinat emiterea mandatului de arestare pe numele său.

Goekay Akbulut, în vârstă de 40 de ani, a cerut ridicarea interdicţiei impuse de autorităţile germane Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), considerat a fi un grup terorist de către Uniunea Europeană şi Statele Unite.

Germania găzduieşte cea mai numeroasă diasporă turcă din lume, dar relaţiile dintre Berlin şi Ankara au fost tensionate în ultimii ani din cauza acțiunilor lui Recep Erdogan de a-și reprima adversarii consideraţi suspecţi după o lovitură de stat eşuată în 2016 şi a ofensivei militare a Turciei împotriva miliţiei kurde din Siria în 2019.

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri