„O provocare”. Rusia și China și-au trimis avioanele de război deasupra Mării Japoniei în timpul vizitei lui Biden

Data actualizării: Data publicării:
avioane rusesti de lupta in aer
Este primul exercițiu militar comun al Chinei și Rusiei de când Moscova a invadat Ucraina pe 24 februarie. Foto: Profimedia Images

Avioane militare ruse și chineze au efectuat, marți, exerciții comune în regiunea Asia-Pacific, a declarat ministerul rus al apărării, potrivit Reuters. Exercițiul a avut loc în contextul în care președintele american Joe Biden își încheia vizita oficială în Asia. 

Patrula comună a avioanelor ruso-chineze a durat 13 ore deasupra mărilor Japoniei și Chinei de Est și a implicat bombardiere strategice rusești Tu-95 și avioane chineze Xian H-6.

Ministrul japonez al Apărării a numit exercițiul „o provocare”, în timp ce un oficial american a spus că a arată profunzimea cooperării dintre cele două țări.

Avioane ale forțelor aeriene japoneze și sud-coreene au urmărit avioanele rusești și chineze pentru o parte a exercițiului, a declarat ministerul rus.

Japonia a ridicat de la sol două avioane imediat ce avioane de război rusești și chineze s-au apropiat de spațiul său aerian. Tokyo găzduia o întâlnire a liderilor grupului Quad care include Statele Unite, a declarat ministrul Apărării Nobuo Kishi. 

Tokyo a transmis îngrijorările atât Rusiei, cât și Chinei prin canale diplomatice, a spus Kishi într-o conferință de presă.

El a caracterizat incidentul drept o probabilă provocare atât din partea Beijingului, cât și a Moscovei într-o zi în care Biden, premierul indian Narendra Modi și liderul proaspăt ales al Australiei, Anthony Albanese, s-au întâlnit la Tokyo.

„Credem că faptul că această acțiune a fost întreprinsă în timpul summitului Quad îl face mai provocator decât în ​​trecut”, a spus el, adăugând că este al patrulea astfel de incident din noiembrie.

Ministerul chinez al Apărării a confirmat exercițiul comun peste Marea Japoniei, Marea Chinei de Est și Pacificul de Vest despre care a spus că este parte a unui exercițiu militar anual. 

Este primul exercițiu militar comun al Chinei și Rusiei de când Moscova a invadat Ucraina pe 24 februarie, potrivit unui oficial american.

„Credem că asta arată că China continuă să fie dispusă să se alinieze îndeaproape cu Rusia, inclusiv prin cooperare militară”, a spus oficialul, adăugând că astfel de acțiuni trebuie planificate cu mult timp înainte.

„China nu se îndepărtează de Rusia. În schimb, exercițiul arată că China este pregătită să ajute Rusia”, a spus oficialul.

Luni, Biden a înfuriat China spunând că ar fi dispus să folosească forța pentru a apăra Taiwan, dar a spus ulterior că politica SUA față de Taipei nu s-a schimbat. China consideră Taiwanul o parte inalienabilă a teritoriului său care ar trebui reunită cu continentul.

Incursiunea de marți a fost prima raportată de la preluarea mandatului noului președinte sud-coreean Yoon Suk-yeol, pe 10 mai. Duminică, Yoon s-a întâlnit cu Biden, cei doi lideri promițând măsuri pentru a contracara influența Chinei în regiune.

Armata din Coreea de Sud a declarat că a ridicat de la sol avioane de luptă după ce cel puțin patru avioane chineze și patru rusești au intrat în zona sa de apărare aeriană. 

Coreea de Sud nu a primit niciun avertisment cu privire la exerciții, a declarat o sursă militară din Seul. Când Seul a văzut că aeronava părea să se îndrepte către zona de apărare, a folosit liniile telefonice pentru a-i avertiza pe omologii chinezi și ruși.

China a răspuns că este un exercițiu regulat, a adăugat sursa, în timp ce Rusia nu a dat niciun răspuns.

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri