O rachetă lansată din Fâșia Gaza a lovit un bloc cu 4 etaje din Israel. Un om a murit și 5 au fost răniți

Data publicării:
O rachetă lansată din Fâșia Gaza a lovit un bloc cu 4 etaje din Israel.
O rachetă lansată din Fâșia Gaza a lovit un bloc cu 4 etaje din Israel. Foto: Profimedia

O rachetă lansată din Fâșia Gaza a lovit joi un bloc de locuințe din Israel, omorând o persoană, în condițiile în care încercările de a se ajunge la un acord de încetare a focului sunt blocate, după câteva zile de violențe între cele două părți, soldate cu moartea a cel puțin 28 de palestinieni, relatează CNN.

Racheta a lovit un bloc de apartamente cu patru etaje din Rehovot, la sud de Tel Aviv, și a rănit cinci persoane, a declarat serviciul medical Magen David Adom.

Cel puțin 547 de rachete au fost lansate din Gaza spre Israel începând cu ora 14:30. ora locală (7:30 a.m. ET), conform Forțelor de Apărare Israelului (IDF), în timp ce militanții palestinieni au ripostat împotriva atacurilor aeriene grele ale armatei israeliene.

Patru lideri ai organizației militante palestiniene au murit până acum în bombardamente.

Jihadul Islamic palestinian a anunţat joi moartea unuia din liderii săi militari, ucis într-un nou atac israelian asupra Fâşiei Gaza.

„Ali Ghali (...) comandantul unităţii de lansare a rachetelor (...) a fost asasinat în sudul Fâşiei Gaza împreună cu alţi martiri”, se arată într-un comunicat al Brigăzilor al-Quds, braţul armat al mişcării Jihadul Islamic.

Armata israeliană a confirmat că l-a vizat într-o nouă lovitură, care, potrivit surselor medicale palestiniene, s-a soldat cu uciderea a trei persoane.

Armata israeliană a declarat că atacurile sale au vizat „peste 40 de rampe de lansare de rachete şi obuze de mortiere” aparţinând Jihadului Islamic, după ce au fost vizaţi şi luptători.

Aceasta este cea mai gravă escaladare a violenţelor între grupările armate palestiniene din Fâşia Gaza şi Israel din august 2022, iar Egiptul, un mediator tradiţional între beligeranţi, s-a activat pentru a obţine o încetare a focului.

„Egiptul încearcă să faciliteze o încetare a focului”, a declarat miercuri seara, sub protecţia anonimatului, un oficial israelian pentru AFP. În Gaza, surse apropiate Hamas şi Jihadului Islamic au confirmat aceste eforturi de mediere.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, s-a declarat „foarte îngrijorat” de situaţie, iar Naţiunile Unite vor să se asigure că „nu va mai exista escaladare”, a declarat un purtător de cuvânt al organizaţiei cu sediul la New York.

Fâşia Gaza, teritoriu afectat de sărăcie şi şomaj, unde 2,3 milioane de palestinieni trăiesc sub blocada israeliană, a fost scena mai multor războaie cu Israelul din 2008.

În Cisiordania, teritoriu ocupat de Israel din 1967, doi membri ai aripii armate a Jihadului Islamic au fost ucişi miercuri în timpul unei incursiuni israeliene în apropiere de Jenin.

De la începutul anului, cel puţin 132 de palestinieni, 19 israelieni, un ucrainean şi un italian au fost ucişi în urma violenţelor, potrivit unui bilanţ AFP din surse oficiale israeliene şi palestiniene. Aceste statistici includ, de partea palestiniană, combatanţi şi civili, inclusiv minori, iar de partea israeliană, în majoritate civili, inclusiv minori, şi trei membri ai minorităţii arabe.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri