O rețea din care făcea parte și un spion al FSB trimitea tehnologie militară americană în Rusia

Data publicării:
FBI
Dosarul a ajuns în justiţie după o anchetă a FBI. Foto: Profimedia Images

Doi cetățeni americani și cinci cetățeni ruși, printre care și un bărbat suspectat că este agent FSB, au fost puși sub acuzare, în Statele Unite, sub suspiciunea că ar fi trimis tehnologie militară americană, inclusiv aparatură folosită în fabricarea bombelor nucleare și a rachetelor hipersonice în Rusia, pentru beneficiul armatei ruse, a anunțat Departamentul American de Justiție, informează BBC.

Potrivit Departamentului de Justiție, cei șapte inculpați au achiziționat ilegal și au exportat componente electronice multifuncționale, care pot fi utilizate și în industria civilă, dar și în industria militară și care sunt utile în dezvoltarea armelor nucleare și hipersonice, dar și în dezvoltarea computerelor cuantice. De asemenea, aceștia ar fi cumpărat și exportat în Rusia și muniție americană pentru lunetiști, deşi acest lucru este interzis.

Trei dintre membrii rețelei au fost reținuți, iar alți patru sunt căutați, în prezent. Printre cei capturați se numără și Vadim Konoshchenok, de 48 de ani, despre care autoritățile americane spun că ar fi spion FSB. Acesta este în prezent în Estonia și urmează să fie extrădat în SUA.

Konoshchenok ar fi expediat sau transportat personal, din Estonia în Rusia, echipamentele procurate din Statele Unite.

"Aceste transferuri - care pot ajuta industria computerelor cuantice, a armelor hipersonice - reprezintă un mare pericol în mâinile adversarilor noştri. FBI va monitoriza fără oprire astfel de transferuri care susţin industriile naţiunilor ostile, în timp ce va continua să protejeze tehnologiile strategice inovatoare de acasă", a declarat directorul FBI, Christopher Wray.

Potrivit Departamentului de Justiţie, inculpaţii aveau legături cu firmele moscovite Serniya Engineering şi Sertal LLC, controlate de serviciile secrete ruse, care furnizează componente electronice şi noi tehnologii pentru armată.

Dacă vor fi condamnaţi, inculpaţii riscă până la 30 de ani de închisoare.

Editor : D.R.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri