Olaf Scholz, criticat dur de fostul secretar general al NATO: „E prea lent, mult prea ezitant, nu dă impresia de lider”

Data publicării:
olaf scholz
Fostul oficial spune că Scholz ar trebui să fie mult mai proactiv. FOTO: Profimedia Images

Fostul secretar general al NATO Anders Fogh Rasmussen l-a criticat pe cancelarul german, Olaf Scholz, pentru ezitări în contextul războiului din Ucraina, transmite marţi Reuters.

Într-un interviu publicat marţi în ziarul elveţian Neue Zurcher Zeiting, Rasmussen a spus despre conflictul cu Rusia: „Avem nevoie de şefi de stat care acţionează hotărât”.

Predecesorul lui Jens Stoltenberg la vârful alianţei nord-atlantice a apreciat că pe timp de război nu se poate conduce urmând opinia publică.

„Avem nevoie de un guvern german mult mai hotărât. Cancelarul Scholz este mult prea lent, mult prea ezitant. Nu dă impresia de lider”, a spus el.

Şeful guvernului de la Berlin a blocat luni întregi livrarea de rachete de croazieră Taurus pentru Ucraina, de teamă că ar putea fi folosite pentru a lovi ţinte din Rusia, provocând escaladarea conflictului. Chiar în cadrul executivului german au existat presiuni pentru revenirea asupra acestei poziţii, remarcă Reuters.

Nehotărârea privind armele respective, cu rază mai lungă de acţiune, constituie încă un motiv pentru care Germaniei nu i se recunoaşte suficient meritul de a fi cel mai mare susţinător financiar al Ucrainei după Statele Unite, a adăugat Rasmussen.

Fostul oficial spune că Scholz ar trebui să fie mult mai proactiv

Fostul oficial a fost de părere că Scholz ar trebui să fie mult mai proactiv. „Nu înţeleg de ce Germania nu furnizează (rachete) Taurus”, a insistat el.

Rasmussen a mai afirmat că Europa trebuie să treacă la o economie de război şi să asigure Ucrainei toate armele necesare şi a adăugat un avertisment: „Trebuie să ne dăm seama în sfârşit de gravitatea situaţiei. (Preşedintele rus Vladimir) Putin nu va renunţa, în special nu înainte de alegerile din SUA”.

El a pledat pentru invitarea Ucrainei să adere la NATO cât mai curând posibil, deşi a recunoscut că nu ştie dacă asta se va întâmpla la summitul din iulie al alianţei.

Legat de decizia respectivă, Rasmussen a menţionat: „Aş dori să contrazic argumentul că este imposibil de iniţiat un proces de aderare atât timp cât Ucraina este încă în război”.

Editor : B.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri