ONU nu mai trimite alimente în nordul Gazei după ce convoaiele au fost luate cu asalt de populația înfometată și jefuite de bande

Data publicării:
Oameni la livrări de mâncare în Gaza
Foto: Profimedia Images

Programul Alimentar Mondial (PAM) al ONU a anunţat, marţi, că întrerupe aprovizionarea cu alimente în nordul Fâşiei Gaza până când condiţiile din teritoriul palestinian vor fi din nou suficient de sigure, relatează Reuters. Decizia a fost luată după ce convoaiele sale au fost luate cu asalt de populația înfometată sau jefuite cu arme de foc.

Agenţia umanitară din cadrul ONU, cu sediul la Roma, a precizat într-un comunicat că „decizia nu a fost luată cu uşurinţă, deoarece ştim că înseamnă că situaţia de acolo se va înrăutăţi şi mulţi oameni sunt în pericol să moară de foame”.

PAM, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi agenţia ONU pentru copii, UNICEF, au avertizat, luni, că alimentele şi apa potabilă sunt „incredibil” de puține în Gaza, iar bolile sunt larg răspândite, ceea ce duce la o creştere abruptă a malnutriţiei acute după patru luni de război între Israel şi teroriștii Hamas.

Criza alimentară este gravă în special în nord, unde în ianuarie s-a constatat că unul din şase copii mai mici de doi ani suferă de malnutriţie acută, iar „situaţia este, probabil, şi mai gravă în prezent”.

PAM reluase, duminică, transporturile de alimente în nordul Fâşiei Gaza după trei săptămâni de întrerupere cauzată de un atac împotriva unui camion al agenţiei ONU pentru refugiaţii palestinieni UNRWA şi de „absenţa unui sistem funcţional de notificare umanitară”.

Un convoi de camioane pornit spre oraşul Gaza a fost luat, atunci, cu asalt de populaţia înfometată, iar după ce a intrat în localitate a fost atacat cu focuri de armă. A doua zi, camioanele PAM au fost jefuite între localităţile Khan Younis din sudul Fâşiei Gaza şi Deir al Balah din centru, iar un şofer a fost bătut.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri