Palestinienii au săpat o groapă comună în interiorul spitalului Al-Shifa din Gaza, care este încercuit de armata israeliană

Data publicării:
People carry out dead bodies of Palestinians, who lost their lives during the attacks of Israel, from the Shifa Hospital, Gaza city, Gaza Strip, Palestinian Territory - 15 Oct 2023
Medecins Sans Frontieres (MSF) a anunțat că au fost împușcate, marți, într-una dintre bazele sale de lângă Al Shifa, unde se adăposteau personalul MSF și familiile lor, peste 100 de persoane. Sursa foto: Profimedia Images

Palestinienii prinși în cel mai mare spital din Gaza au săpat marți o groapă comună pentru a-i îngropa pe cei care au murit și care nu pot fi scoși din perimetrul spitalului din cauza atacului terestru israelian. Oamenii de acolo spun că nu există niciun plan de evacuare a copiilor, în ciuda faptului că Israelul s-a oferit să trimită incubatoare portabile, transmite Reuters.

Forțele israeliene au înconjurat spitalul Al-Shifa din orașul Gaza, despre care spun că se află deasupra unui sediu subteran al militanților Hamas.

Hamas, gruparea islamistă aflată la guvernare din Gaza, neagă că are luptători prezenți acolo și spune că 650 de pacienți și alți 5.000-7.000 de civili sunt prinși în interiorul spitalului, sub focul constant al lunetiștilor și dronelor. 40 de pacienți ar fi murit în ultimele zile, inclusiv trei bebeluși prematuri ale căror incubatoare au fost distruse.

Un oficial Hamas din Beirut a declarat că 25 din cele 35 de spitale din Gaza au fost scoase din uz din cauza atacului Israelului. Secretarul general al ONU Antonio Guterres a fost profund deranjat de „pierderea dramatică de vieți omenești” din spitale, a declarat purtătorul său de cuvânt.

„În numele umanității, secretarul general solicită o încetare a focului umanitară imediată”, a declarat acesta reporterilor.

La cinci săptămâni după ce Israelul a jurat că va distruge Hamas ca răzbunare pentru un atac transfrontalier al militanților, soarta spitalului Al-Shifa a declanșat o alarmă internațională, inclusiv din partea celui mai apropiat aliat al Israelului, Statele Unite.

Cadavrele aflate în descompunere nu au putut fi scoase din spital

Ashraf Al-Qidra, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății din Gaza, contactat prin telefon în interiorul spitalului, a spus că în interior se descompun aproximativ 100 de cadavre și că nu există nicio modalitate de a le scoate.

„Plănuim să-i îngropăm astăzi într-o groapă comună din interiorul complexului medical Al-Shifa. Va fi foarte periculos, deoarece nu avem nicio acoperire sau protecție din partea CICR", a declarat el pentru Reuters, referindu-se la Comitetul Internațional al Semilunii Roșii.
„...Bărbații sapă chiar acum în timp ce vorbim."

Treizeci și șase de bebeluși sunt ținuți pe secție după ce trei au murit. Fără combustibil pentru generatoare pentru alimentarea incubatoarelor, bebelușilor li se face cât mai cald posibil, stând înșirați opt pe un pat.

Israelul a anunțat marți că oferă incubatoare portabile, alimentate cu baterii, astfel încât bebelușii să poată fi mutați. Dar Qidra a spus că până acum nu au fost stabilite aranjamente pentru a efectua o astfel de evacuare.

„Ocupația încă asediază spitalul și trage din când în când în curți”, a spus el.

Israelul spune că permite rute de ieșire pentru cei din spital

Israelul neagă că spitalul este sub asediu și spune că forțele sale permit rute de ieșire pentru cei din interior. Medicii și oficialii din spital neagă acest lucru și spun că cei care încearcă să plece sunt atacați.

Organizația medicală caritabilă Medecins Sans Frontieres a anunțat că au fost împușcate marți într-una dintre bazele sale de lângă Al Shifa, unde se adăposteau personalul MSF și familiile lor, peste 100 de persoane în total.

„Au rămas fără mâncare aseară”, a spus MSF pe X, fostă Twitter. „Încercăm să-i evacuăm de trei zile. MSF cere armatei israeliene și Hamas să asigure trecerea în siguranță”.

Israelul a promis că va șterge Hamas de pe fața pământului, după ce militanții au trecut gardul din jurul enclavei și au răscolit orașele israeliene, ucigând civili pe 7 octombrie. Israelul spune că 1.200 de oameni au fost uciși și aproximativ 240 au fost târâți înapoi în Gaza ca ostatici în cea mai mortală zi din istorie.

Dar răspunsul său, inclusiv un asediu total și un bombardament constant al enclavei aglomerate, a ucis multe mii de civili și a alarmat țări din întreaga lume. Israelul spune că Hamas este de vină pentru răul adus civililor, deoarece luptătorii se ascund printre ei; Hamas neagă acest lucru.

Oficialii medicali din Gaza, condusă de Hamas, spun că peste 11.000 de persoane au fost confirmate decedate în urma atacurilor israeliene, aproximativ 40% fiind copii și nenumărate altele au fost prinse sub dărâmături. Aproximativ două treimi din cei 2,3 milioane de locuitori din Gaza au rămas fără adăpost, neputând scăpa din teritoriul unde alimentele, combustibilul, apa de băut și proviziile medicale se epuizează.

Ahmed El Mokhallalati, un chirurg, a declarat pentru Reuters, prin telefon, din interiorul Al-Shifa, că principalul risc acum este reprezentat de corpurile în descompunere.

„Suntem siguri că se vor transmite tot felul de infecții... Azi a și plouat... A fost cu adevărat oribil, nimeni nu putea să deschidă nici măcar o fereastră, sau pur și simplu să se plimbe pe coridoare din cauza mirosului foarte urât”, a spus El Mokhallalati.

„Îngroparea a 120 de cadavre necesită o mulțime de echipamente, nu poate fi făcută doar prin eforturi manuale și prin eforturi individuale. Va dura ore și ore pentru a putea îngropa toate aceste cadavre”, a mai precizat chirurgul.

Medicii au efectuat luni o intervenție chirurgicală fără oxigen, făcând imposibilă anestezia generală, a spus el.

Armata israeliană susține că teroriștii Hamas se ascund în tunelurile de sub spitale

Armata israeliană a lansat videoclipuri și fotografii cu ceea ce spunea că ar fi arme pe care Hamas le-a depozitat în subsolul unui alt spital, Rantissi, specializat în tratamentul cancerului pentru copii. Hamas a spus că imaginile au fost regizate.

Aripa armată a Hamas a declarat că este gata să elibereze până la 70 de femei și copii reținuți în Gaza în schimbul unei încetări a focului de cinci zile. Purtătorul de cuvânt al Brigăzii Al-Qassam, Abu Ubaida, a declarat că Israelul a cerut ca 100 de ostatici să fie eliberați.

Nu a existat un răspuns public imediat din partea biroului prim-ministrului Benjamin Netanyahu.

Președintele american Joe Biden a declarat marți că este implicat în discuții zilnice pentru a asigura eliberarea ostaticilor și că crede că acest lucru se va întâmpla.

„Rezistați, că venim”, a spus el la Casa Albă, întrebat de reporteri care ar fi mesajul lui către membrii familiilor ostaticilor.

Consilierul principal al lui Biden pentru Orientul Mijlociu, Brett McGurk, se îndreaptă spre regiune, a transmis Casa Albă. Statele Unite și Marea Britanie au impus marți o nouă rundă de sancțiuni pentru Hamas.

Rudele ostaticilor au pornit de la Tel Aviv într-un marș de protest de 5 zile către Ierusalim, pentru a pleda pentru mai multe măsuri guvernamentale.

Yuval Haran, din Kibbutz Be'eri, unde luptătorii Hamas au ucis zeci de civili, inclusiv tatăl său, a spus că mărșăluiește din disperare pentru a elibera șapte membri ai familiei.

„De 39 de zile suntem într-o stare de anxietate infinită. Trăim această durere în fiecare moment. Și nu pot să stau jos și să aștept”, a spus el. „Trebuie să fie aduși acasă acum.”

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri