Pandemia de coronavirus. Ce au constatat spionii Suediei

Data publicării:
Persoane discută și folosesc un ecran de pe o masă
Spionaj Foto: Guliver/GettyImages

Agenţia suedeză de informaţii interne şi contraterorism Sapo a constatat o intensificare a activităţilor vizând slăbirea statului, un exemplu fiind chiar actuala pandemie cu noul coronavirus, în cursul căreia o serie de puteri străine şi-au înmulţit încercările de a influenţa sentimentele publicului, a declarat joi şeful agenţiei, Klas Friberg, la prezentarea raportului său anual, transmite dpa, preluată de Agerpres.

Suedia avea până la 26 martie 2.480 de cazuri de Covid-19, iar 77 dintre acestea s-au soldat cu deces.

Acesta este un „exemplu clasic” al modului în care puteri străine încearcă să se folosească de crize în desfăşurare pentru propriile lor interese, a spus și Kennet Andersson, analist Sapo, fără să dea alte detalii.

Klas Friberg a atras atenţia că este necesară „sporirea vigilenţei” şi întărirea securităţii informatice pentru a împiedica puterile străine să obţină acces la informaţii sensibile, nu în ultimul rând având în vedere faptul că un număr sporit de angajaţi din companii şi instituţii guvernamentale lucrează acum de acasă din cauza epidemiei, folosind uneori conexiuni de internet mai slab securizate.

Sapo a consemnat în raportul său anual că aproximativ 15 state au ofiţeri de informaţii în Suedia, cel mai mare pericol reprezentându-l China şi Rusia.

Pe de altă parte, şi grupurile de extremă dreapta şi-au intensificat activitatea în 2019, a remarcat Sapo. Agenţia consideră că există un risc de atacuri şi crime violente inspirate de extremismul de dreapta şi se menţine în acelaşi timp ameninţarea islamismului violent, a afirmat Friberg.

Nivelul de alertă teroristă în Suedia rămâne ridicat, nivelul 3 pe o scară de la 1 la 5.

Editare web: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri