Partid aflat la guvernare, cu sediu într-un fost lagăr de exterminare. Se întâmplă în Serbia

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Twitter.com
Foto: Twitter.com

Partidul Progresiștilor din Serbia, aflat la guvernare, și-a deschis un sediu pe locul unui fost lagăr de exterminare din al Doilea Război Mondial. Decizia a provocat criticile militanților pentru drepturile omului, transmite Balkan Insight.

c-1498731614
Lagărul de exterminare din Staro Sajmiste

Situat în partea Belgradului care s-a aflat sub conducerea Statului Independent al Croației, creat în 1941 ca entitate-marionetă împărțită între Germania nazistă și Italia fascistă, lagărul de exterminare a fost construit în cartierul Staro Sajmiste.

Aici este locul unde au fost uciși sistematic evrei, sârbi și romi din Belgrad.

Locația ar fi trebuit să găzduiască, de fapt, un complex memorial al Holocaustului, însă autoritățile, după nenumărate tergiversări, au tras pe linie moartă proiectul, subliniază Balkan Insight.

Izabela Kisici, directorul executiv al Comitetului de la Helsinki pentru Drepturile Omului, susține că nu există o „intenție reală de a crea un centru memorial” în Staro Sajmiste, un vechi pol comercial al Belgradului.

Decizia Partidului Progresist a atras critici și pe rețelele de socializare.

„Nu au ce căuta acolo. Se presupune că acolo ar fi trebuit să fie construit un muzeu al Holocaustului”, a scris un utilizator Twitter.

În poza postată de acesta pe rețeaua de socializare apare o clădire tip vagon, cu gratii, mărginită de un gard părăginit din șipci legate între ele cu sârmă groasă. Clădirea a adăpostit spitalul lagărului. După cum se poate observa în fundalul imaginii, noul sediu al Partidului Progresist a fost deschis în clădirea din spate.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Balkan Insight scrie că, până la publicarea articolului, oficialii partidului nu au oferit nicio explicație pe marginea acestui subiect. De asemenea, nici administrația locală nu a făcut niciun comentariu legat de decizia Partidului Progresist.

Aproximativ 10.000 de sârbi, 7.000 de evrei și zeci de romi au fost uciși în lagărul din Staro Sajmiste între 1941 și 1942. Colonia de exterminare a fost condusă de Waffen SS, dar poliția sârbă efectua arestările evreilor.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri