Partidul Frații Italiei vrea să pedepsească școlile care nu „protejează tradițiile creștine” și „modifică esența Crăciunului”

Data actualizării: Data publicării:
scena Nașterii Domnului expusă la Vatican
Partidul Frații Italiei susține că noua lege este absolut esențială „pentru a păzi și proteja rădăcinile culturale [ale Italiei], care sunt exemplificate de scena Nașterii Domnului”. Sursa foto: Profimedia Images

Partidul de extremă-dreaptă aflat la guvernare în Italia, Frații Italiei, a identificat un nou câmp de luptă în războiul său pentru a proteja „rădăcinile culturale” ale țării: scena nașterii lui Isus și abordarea tradițiilor creștine în școli, transmite The Guardian.

Un proiect de lege propus miercuri de partidul Frații Italiei (FdI) urmărește să restrângă libertatea școlilor care organizează festivități în perioada sărbătorilor de iarnă și care recunosc diversitatea, în creștere, în sălile de clasă din Italia.

Directorii școlilor care nu prezintă scena Nașterii Domnului de Crăciun vor fi pedepsiți disciplinar

„De câțiva ani asistăm la decizii inacceptabile și jenante din partea unor școli care interzic scenele Nașterii Domnului sau modifică esența profundă a Crăciunului transformându-l în festivități de iarnă pentru a nu jigni credincioșii altor religii”, a spus Lavinia Mennuni, senator FdI și semnatar al proiectului de lege.

Potrivit partidului, care este condus de premierul Giorgia Meloni, mișcarea „este absolut esențială pentru a păzi și proteja rădăcinile culturale [ale Italiei], care sunt exemplificate de scena Nașterii Domnului”. Dacă ar fi adoptată noua legislație, directorii care vor continua să renunțe la scenele Nașterii lui Isus vor fi supuși unor măsuri disciplinare.

Propunerea a fost imediat atacată de partidele de opoziție, care au descris-o ca fiind încă o încercare a partidului lui Meloni de a exploata religia în scopuri politice.

„Punctual, ca un ceas elvețian, de Crăciun, revin propunerile de dreapta de a proteja tradițiile creștine italiene”, a declarat Riccardo Magi, secretarul partidului de stânga More Europe (Più Europa).

Făcând aluzie la agenda anti-imigrație a guvernului, Magi a spus: „[Aceasta este] aceeași dreapta, condusă de Giorgia Meloni, pentru care astăzi, sfânta familie care fuge de persecuție ar ajunge probabil într-un centru de detenție, poate în Albania, și ar trebui să aștepte să afle de la un judecător dacă merită sau nu să pună piciorul pe teritoriul italian”.

Nu este prima încercare a partidului Frații Italiei de a face scut în fața religiei majoritare

Guvernul lui Meloni a anunțat anul acesta un plan controversat de a găzdui până la 3.000 de solicitanți de azil în Albania în timp ce aceștia așteaptă ca cererile lor să fie procesate de italieni.

Magi a spus că deconectarea dintre acest tip de politică și legea propusă pentru scena Nașterii este plină de „ipocrizie, la limita blasfemiei”. El a criticat guvernul că „protejează simbolurile religioase ca și cum ar fi aspecte ale folclorului și îngreunează salvarea celor care își riscă viața pe mare”.

Ascensiunea lui Meloni la putere a fost marcată de referiri frecvente la religie și identitate creștină, spunându-le susținătorilor din campania electorală din 2019: „Sunt Giorgia, sunt femeie, sunt mamă, sunt italiană, sunt creștină. Nimeni nu-mi va lua asta.”

Nu este prima dată când partidul ei a propus o lege menită să protejeze religia catolică. Vara trecută, FdI a pregătit un proiect de lege menit să interzică spațiile de rugăciune musulmane în afara moscheilor și a avut ca scop interzicerea utilizării garajelor și depozitelor industriale ca moschei.

Proiectul de lege propus pentru scena Nașterii Domnului deplânge decizia „absolut inacceptabilă” a unor școli de a reface Crăciunul drept festival de iarnă. Aceasta a dus, susține ea, la „un festival lipsit de orice context comemorativ istoric și cultural care ține de națiunea noastră și care, lipsit de orice conținut etic, este destinat să capete o conotație pur hedonist-consumeristică”.

Mennuni a spus: „Permiterea transformării festivităților creștine sacre într-un alt tip de sărbătoare anonimă ar constitui o discriminare împotriva studenților și a familiilor lor care practică religia majoritară”.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri