Partidul german de extremă dreapta, AfD, urcă din nou în sondaje și a ajuns pe locul doi în intenția de vot

Data publicării:
Liderii partidului Afd
Liderii partidului AfD. Foto: Profimedia Images

AfD, partidul german de extremă-dreapta, a crescut din nou în popularitate și a ajuns să înregistreze 22% din intențiile de vot din ultimul sondaj național. Partidul se află, astfel, pe locul doi în preferințele germanilor, la distanță nu prea mare de opoziția de centru-dreapta formată din partidele conservatoare CDU-CSU. SPD-ul cancelarului Scholz se află pe poziția a treia.

Această creştere alimentează îngrijorările celorlalte formaţiuni politice germane, deşi acestea au convenit crearea unui aşa-numit „cordon sanitar” care să excludă AfD din orice coaliţie sau înţelegere politică la nivel naţional şi regional, scrie dpa, citată de Agerpres.

În ultimul sondaj, AfD înregistrează două procente mai mult faţă de sondajul anterior, ajungând astfel la numai patru procente sub alianţa de centru-dreapta formată din Uniunea Creştin-Democrată (CDU) şi Uniunea Creştin-Socială (CSU), alianţă care a pierdut un punct procentual faţă de sondajul precedent.

Partidul Social-Democrat (SPD) al cancelarului federal Olaf Scholz se menţine pe poziţia a treia la 18%, Partidul Verzilor înregistrează 14% din intenţiile de vot, formaţiunea liberală pro-business FDP 7%. Aceste trei formațiuni formează actualul guvern de la Berlin.

Partidul de stânga Die Linke are 5%.

Serviciul german de informaţii, Oficiul Federal pentru Protecţia Constituţiei, a clasificat, în martie 2021, formaţiunea AfD drept „partid suspectat de extremism de dreapta”, ceea ce îi permite să intensifice supravegherea acestui partid.

AfD a obţinut, luna trecută, prima sa victorie electorală, în cadrul unui scrutin local desfăşurat în districtul Sonnerberg, situat în partea de est a Germaniei, unde AfD are o popularitate peste cea din partea de vest a ţării.

Acest sondaj recent a fost efectuat de institutul de sondare Insa pentru publicaţia Bild am Sonntag, pe un eşantion reprezentativ de 1.266 de persoane, cu o marjă de eroare de +/- 2,9%.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri