Pedro Sanchez a câștigat un nou mandat de premier după un acord controversat de amnistie pentru liderii catalani secesioniști

Data publicării:
Pedro Sanchez bate din palme în parlamentul spaniol
Pedro Sanchez a reușit să obțină un nou mandat. Foto: Profimedia Images

După săptămâni întregi de negocieri dure cu posibilii parteneri de alianță politică, liderul socialiștilor spanioli, Pedro Sanchez, a reușit să obțină un al doilea mandat de premier în parlamentul de la Madrid, relatează BBC.

Premierul spaniol a reușit să formeze o majoritate fragilă de plus patru locuri în legislativul de 350 de membri după ce i-a convins pe separatiștii catalani să-l susțină promițând o amnistie pentru liderii implicați în tentativă eșuată de secesiune din octombrie 2017.

Sanchez le-a spus colegilor săi din legislativ că acordul de amnistie este necesar pentru a ajuta la „închiderea rănilor”.

Partidul Popular, de dreapta, a câștigat alegerile din iulie, însă liderul său nu a reușit să formeze o majoritate.

Decizia sa de a se alia cu două partide catalane pro-independență pentru a forma această majoritate i-a înfuriat pe adversarii săi, care susțin că acordul său de amnistie pentru sute de politicieni și activiști va duce la declanșarea unei noi încercări de secesiune în provincia spaniolă.

Weekend-ul trecut, zeci de mii de spanioli au ieșit în stradă în toată Spania, iar principalul adversar al lui Sanchez, Alberto Nunez Feijoo l-a acuzat pe premier că își „prioritizează propriile interese în fața celor ale Spaniei”.

Mai mulți membri socialiști ai parlamentului au fost alergați pe stradă și oamenii au aruncat cu ouă spre ei lângă o cafenea. Parlamentarul Herminio Sanchez a fost lovit cu un ou, iar delegații au fost sfătuiți să aibă grijă de ei, în condițiile unei atmosfere politice febrile.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri