Pensatul sprâncenelor va fi interzis în Afganistan. Toate saloanele de înfrumusețare vor fi închise până în 2 august

Data actualizării: Data publicării:
o femeie imbracata in burca merge pe strada singura
Pensatul sprâncenelor va fi interzis în Afganistan Sursă foto: Profimedia Images

Cea mai recentă restricție care privește femeile, după preluarea puterii de către talibani în Afganistan, este închiderea saloanelor de înfrumusețare. Un grup de femei a protestat împotriva acestei decizii, la Kabul, transmite BBC.

Decizia restricționează și mai mult spațiile accesibile femeilor afgane, cărora le sunt deja interzise sălile de clasă, sălile de sport chiar și parcurile. Recent, talibanii le-au interzis și să lucreze pentru Națiunile Unite.

Grupul de femei care a protestat la Kabul, în jur de 50 de persoane, a strigat la unison: „muncă, pâine și dreptate!”.
Gardienii talibani au răspuns cu tunuri cu apă, iar unele protestatare au spus că împotriva lor au fost folosite și pistoale cu electroșocuri.

Autoritățile vor ca afacerile de acest tip să fie închise până pe 2 august și este vorba de mii de saloane de înfrumusețare din întreaga țară.

Talibanii susțin că purtarea perucilor și practica smulgerii sprâncenelor sunt împotriva valorilor islamice și că părinții risipesc banii pe saloanele de înfrumusețare atunci când își căsătoresc copiii.

Închiderea tuturor saloanelor de înfrumusețare va duce la pierderea a 60.000 de locuri de muncă, conform Camerei de Comerț din Afganistan.

Ultima oară când saloanele de înfrumusețare au fost închise, a fost când talibanii au guvernat între anii 1996 și 2001. Acestea au rămas deschise după retragerea forțelor americane în 2021, dar vitrinele magazinelor erau adesea acoperite, iar imaginile femeilor din reclamele amplasate în afara saloanelor erau vopsite cu spray pentru a le ascunde fețele.

Restricțiile talibanilor asupra femeilor, de la coduri vestimentare stricte și limitarea circulației, neavând voie să călătorească neînsoțite, au continuat în ciuda condamnărilor internaționale.

Au existat și alte proteste împotriva măsurilor introduse de talibani, dar acestea au rămas nesimnificative întrucât orice formă de disidență este zdrobită.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri