PentagonLeaks: Bulgaria este dispusă să dea Ucrainei flota sa de avioane MiG- 29

Data actualizării: Data publicării:
A Bulgarian air force MiG-29 taxis on the flightline during Thracian Star 21 at Graf Ignatievo Air Base, Bulgaria, July 20, 2021. THS21 allowed both U.S. Airmen and Bulgarian forces to extend joint warfighting capability through operational and tactical t
PentagonLeaks: Bulgaria este dispusă să dea Ucrainei flota sa de avioane MiG- 29. Foto: Profimedia

Documentele clasificate ale SUA scurse pe internet în ultimele zile revelă că Bulgaria şi-a declarat disponibilitatea de a oferi Ucrainei flota sa de avioane de vânătoare MiG-29, formată dintr-o escadrilă de 16 aparate, relatează luni agenţiile EFE şi Novinite.

O asemenea acţiune este însă „dificilă”, se arată în documentul Pentagonului datat din 23 februarie, întrucât Bulgaria ar rămâne astfel fără avioane de vânătoare, cel puţin până la sosirea avioanelor F-16 comandate din SUA, dar a căror livrare este întârziată. Totuşi, o altă ţară est-europeană care la rândul ei va cumpăra avioane F-16, Slovacia, a donat deja Ucrainei întreaga sa flotă de 13 avioane de producţie sovietică MiG-29, rămânând astfel pentru moment fără aviaţie de vânătoare.

Bulgaria are în prezent 16 avioane MiG-29, dintre care numai şase sunt operaţionale, şi 14 avioane de atac la sol SU-25, dintre care operaţionale sunt tot şase. În urma sancţiunilor europene aplicate Rusiei după lansarea invaziei asupra Ucrainei, Bulgaria a încetat colaborarea cu Rusia pentru mentenanţa avioanelor MiG-29. Guvernul de la Sofia caută acum soluţii tehnice pentru a putea menţine aceste aparate în exploatare, altfel avioanele MiG-29 încă operaţionale nu vor mai putea fi folosite după anul în curs.

Preşedintele bulgar Rumen Radev şi socialiştii bulgari, tradiţional mai apropiaţi de Rusia, au blocat ajutorul militar pentru armata ucraineană cerut de fostul premier filo-american Kiril Petkov, dar Bulgaria a trimis totuşi arme, muniţii şi combustibil Ucrainei în mod clandestin prin intermediari, după cum însuşi Petkov a recunoscut ulterior, după ce a fost demis prin moţiune de cenzură.

Bulgaria are în prezent un guvern interimar şi a trecut pe 2 aprilie printr-o nouă rundă de alegeri legislative anticipate - al cincilea scrutin legislativ în ultimii doi ani -, din care a rezultat din nou un parlament unde nu se conturează vreo majoritate.

Preşedintele Radev, care a fost pilot de avion de vânătoare, a susţinut recent că „atât timp cât guvernul interimar este în funcţie, Bulgaria nu va oferi Ucrainei avioane MiG-29, sisteme de rachete antiaeriene, tancuri şi vehicule blindate”.

Dar, între timp, guvernul de la Sofia a confirmat luni după-amiază existenţa unor negocieri în vederea transferului celor 16 MiG-29 către Ucraina, în schimbul unor echipamente occidentale mai avansate.

Astfel, într-un comunicat emis de Ministerul bulgar al Apărării, acesta confirmă discuţii asupra unor „acorduri triunghiulare” pentru înlocuirea acestor aparate cu altele compatibile cu cele ale ţărilor aliate din NATO şi neagă orice intenţie de a oferi gratuit flota sa de MiG-29. Comunicatul nu precizează ce avioane ar putea primi Bulgaria în schimb.

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri