Pentagonul recunoaște public pentru prima dată că SUA furnizează Ucrainei informații pentru operațiuni în Donbas

Data publicării:
Ministrul american al apărării, Lloyd Austin, face o declaratie de presa la Pentagon
Ministrul american al apărării, Lloyd Austin. Foto: Profimedia Images

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a spus public pentru prima dată că SUA furnizează informații forțelor ucrainene pentru operațiuni în regiunea Donbas, relatează CNN.

Austin a fost întrebat în Comisia pentru serviciile armate din Senat dacă SUA furnizează informații pentru a ajuta Ucraina să lanseze atacuri împotriva forțelor ruse în regiunea separatistă Donbas sau în Crimeea anexată ilegal de Rusia în 2014.

„Le oferim informații pentru a conduce astfel de operațiuni în Donbas. Este corect”, a spus Austin. El nu a menționat însă Crimeea.

Austin a mai spus că SUA nu descurajează Ucraina să lanseze atacuri împotriva forțelor ruse în aceste zone.

Este prima dată când un oficial american recunoaște în mod public rolul SUA în operațiunile Ucrainei în regiunea separatistă, în condițiile în care trupele rusești se îndepărtează de Kiev și se concentrează pe sud-estul Ucrainei.

„Continuăm să oferim informații utile și evaluări forțelor armate ucrainene”, a declarat un înalt oficial din domeniul apărării pentru CNN, joi, după declarațiile lui Austin.

„Pe măsură ce această luptă se mută spre regiunea Donbas, ne vom ajusta conținutul și fluxul de informații după cum este necesar”, a adăugat oficialul.

Austin a mai spus la audierea din Senat că Pentagonul va trimite astăzi „îndrumări actualizate”, dar nu a spus în mod explicit ce despre ce e vorba.

La începutul acestei luni, Casa Albă a recunoscut că SUA au trimis „o cantitate semnificativă de informații detaliate și în timp util” Ucrainei cu privire la planurile și mișcările Rusiei.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri