Galerie Foto Stare de urgență în Noua Zeelandă din cauza inundațiilor, pentru a treia oară în istorie. "Cea mai mare furtună din ultimul secol"

Data actualizării: Data publicării:
aukland-ciclon-inundatii-noua-zeelanda-profimedia1
Pentru a treia oară în istorie, Noua Zeelanda declară stare de urgență. FOTO: Profimedia Images

A fost declarată stare de urgență în Noua Zeelandă. Nordul arhipelagului este lovit de un ciclon violent care a lăsat peste 100.000 de oameni fără energie electrică și a provocat inundații și alunecări de teren. 

"Sunt intemperii fără precedent care are un impact uriaş în nordul ţării. Ne confruntăm cu inundaţii pe scară largă, alunecări de teren, drumuri şi alte infrastructuri deteriorate", a declarat ministrul gestionării situaţiilor de urgenţă, Kieran McAnulty.

"Ciclonul Gabrielle este cel mai important eveniment meteorologic cu care s-a confruntat Noua Zeelandă în acest secol. Încă evaluăm efectele ciclonului pe măsură ce acesta continuă să semmanifeste. Ceea ce știm însă e că impactul este semnificativ și este larg răspândit", a declarat marți premierul Chris Hipkins, citat de The Guardian. 

Pentru a treia oară în istorie, Noua Zeelanda declară stare de urgență. FOTO: Profimedia Images
Pentru a treia oară în istorie, Noua Zeelanda declară stare de urgență. FOTO: Profimedia Images

Este a treia oară în istorie când guvernul neo-zeelandez declară stare de urgență. O astfel de decizie a mai fost luată doar în urma atentatelor de la Christchurch din 2019 și a epidemiei de Covid din 2020.

Autoritățile au descris furtuna drept un eveniment meteo fără precedent. Sunt pagube mari în toată țara. Case avariate de căderea copacilor sau inundate de apă, noroi și resturi vegetale.

Unii locuitori s-au trezit total izolați, drumurile fiind blocate de alunecări și apă. Presa locală scrie că oamenii au fost nevoiți să iasă înot din case pentru a ajunge la loc sigur. Un pompier este dat dispărut, au informat autorităţile.

Rafale de vânt de până la 140 kilometri pe oră au lovit nordul Noii Zeelande.

Condiţiile meteo au perturbat, de asemenea, reţeaua de transport din Noua Zeelandă, zborurile, trenurile şi orarele autobuzelor, toate fiind grav afectate. Air New Zealand a indicat că până în prezent a anulat 509 zboruri, dar se aşteaptă să reia traficul normal marţi. Compania aeriană a spus că 10.000 de clienţi internaţionali au fost afectaţi de aceste anulări.

Premierul neozeelandez, Chris Hipkins, cu reşedinţa la Wellington, s-a numărat printre cele câteva mii de persoane blocate la Auckland (nord), după ce zborurile au fost anulate din cauza furtunii.

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri