Peter Navarro, un fost consilier al lui Trump, riscă doi ani de închisoare pentru că a ignorat Congresul în două rânduri

Data publicării:
peter navarro
„Este prima dată în istoria republicii noastre”, a spus el, „când un consilier senior de la Casa Albă, un alter ego al președintelui, a fost acuzat vreodată de această presupusă crimă”. Foto: Peter Navarro / Sursa foto: Profimedia Images

Peter Navarro, un fost consilier al președintelui Donald Trump, a fost condamnat pentru disprețul față de Congres, după ce a refuzat să coopereze la o anchetă cu privire la revolta din 2021 a Capitoliului SUA, informează BBC.

Procurorii au spus că Navarro a acționat „în afara legii”, ignorând o citație dintr-o anchetă a Congresului. El riscă până la un an de închisoare pentru fiecare dintre cele două acuzații de dispreț.

În afara instanței, Navarro a promis că va face apel împotriva acestui „caz de referință” până la Curtea Supremă. „Este prima dată în istoria republicii noastre”, a spus el, „când un consilier senior de la Casa Albă, un alter ego al președintelui, a fost acuzat vreodată de această presupusă crimă”.

Navarro, un fost consilier comercial principal, a primit o citație de către un comitet restrâns al Camerei Reprezentanților SUA în februarie 2022. Dar nu a predat niciun e-mail sau document și nici nu a părut să depună mărturie în fața completului.

Comitetul sperase să îl întrebe pe Navarro cu privire la eforturile de a amâna certificarea alegerilor din 2020, potrivit unui fost director de personal al comisiei care a depus mărturie în instanță.

Navarro a fost inculpat în iunie 2022 și arestat de agenții FBI pe un aeroport din Washington, în timp ce se îmbarca pe un zbor către Nashville, Tennessee.

În timpul unui scurt proces săptămâna aceasta, procurorii au încercat să prezinte cazul ca fiind unul relativ simplu, cu implicații de anvergură.

„Acest caz este despre o persoană care nu a furnizat documente”, a spus procurorul departamentului de justiție John Crabb în declarația sa de deschidere. „Acest caz este doar despre un individ care nu s-a prezentat la mărturia lui. Acest caz este atât de simplu”, a mai adăugat acesta.

Avocatul lui Navarro, Stanley Woodward, a susținut că dovezile „nu ar arăta că Dr. Navarro nu a respectat Congresul în mod intenționat”. Când a fost contactat de comitet, Navarro a spus că fostul președinte Donald Trump l-a instruit să citeze privilegiul executiv. Acesta este un principiu legal care permite ca anumite comunicări ale Casei Albe să fie păstrate sub secret.

Dar, săptămâna trecută, judecătorul Amit Mehta, a decis că nu există nicio dovadă că Trump sau privilegiul executiv i-ar fi putut permite să ignore convocarea comisiei.

Pe lângă o pedeapsă maximă de un an de închisoare pentru fiecare acuzație, Navarro riscă și amenzi de până la 100.000 de dolari.

Un alt aliat cheie al lui Trump, fostul strateg Steve Bannon, a fost condamnat pentru două acuzații de dispreț, pentru că a sfidat citația legală a comisiei în iulie 2022.

Bannon a fost condamnat la patru luni de închisoare, dar a rămas liber, în timp ce echipa sa de apărare face apel la condamnare.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri