Pilotul-dezertor ucis în Spania a fost dat de gol de un telefon către fosta iubită din Rusia. Kremlinul, în spatele asasinatului

Data publicării:
maxim kuzminov
Maxim Kuzminov, pilotul rus care a dezertat în Ucraina cu tot cu elicopterul său Mi-8. Foto: Captură Twitter

Serviciile de informații spaniole „nu au nicio îndoială” că mâna lungă a Kremlinului se află în spatele asasinării lui Maxim Kuzminov, pilotul rus care a dezertat în august 2023 și a trecut în Ucraina cu elicopterul său de luptă Mi8 și care se stabilise în Spania, scrie cotidianul El Pais. Kuzminov ar fi fost dat de gol de un telefon pe care l-a dat fostei sale iubite rămase în Rusia.

Nu este prima dată când un dizident rus este ucis în Europa de Vest (cel mai faimos caz este cel al lui Alexander Litvinenko, otrăvit cu plutoniu în 2006 în Regatul Unit), dar este prima dată când se întâmplă pe teritoriul spaniol. Spre deosebire de alte asasinate, când Moscova a negat, de această dată Rusia nu se ascunde.

Când identitatea victimei nu fusese încă confirmată, presa rusă a fost prima care a raportat vestea morții lui Kuzminov. Ei au spus că pilotul rus suferea de probleme cu alcoolul și drogurile și că a devenit un „martor inconfortabil și periculos” pentru Kiev. După ce știrea a fost confirmată de Ucraina, șeful Serviciului Rus de Informații Externe (SVR), Serghei Narîșkin, a declarat că victima era „un trădător criminal” și „un cadavru moral” de când a dezertat.

Moscova a făcut practic publică crima pentru că servește drept exemplu, potrivit surselor consultate de jurnaliștii El Pais. Nu este doar un avertisment pentru cei care ar putea fi tentați să-i urmeze exemplul (Kievul l-a răsplătit pe dezertor cu 500.000 de dolari), ci și pentru a-i răzbuna pe cei doi însoțitori ai pilotului: doi locotenenți care nu cunoșteau planul său de evadare și care au fost uciși de ucraineni când au încercat să fugă, după ce Kuzminov a aterizat la o bază militară de lângă Harkov.

Aceștia au fost decorați ca eroi de către Armata Rusă, în timp ce pilotul a fost urmărit penal pentru trădare. În octombrie anul trecut, televiziunea publică rusă a susținut, arătând trei presupuși membri ai GRU, că li s-a ordonat să-l omoare pe dezertor. „Nu va trăi suficient pentru a fi judecat”, a spus unul dintre ei.

Singura îndoială pe care o au experții, potrivit surselor din serviciile de informații spaniole, este dacă operațiunea a fost opera Serviciului de Informații Externe (SVR), al cărui șef a justificat asasinarea; al Serviciului Federal de Securitate (FSB), moștenitor al KGB; sau al Serviciului de Informații Militare (GRU), întrucât Kuzminov era căpitan și, prin urmare, se afla sub jurisdicția sa.

Surse din serviciile de informații spaniole recunosc, însă, că este foarte greu pentru anchetă să găsească dovezi ale implicării vreunuia dintre aceste servicii.

Se presupune că infracțiunea a fost comisă de oameni înarmați (probabil asasini plătiți) din afara Spaniei, care au reușit să fugă; cadavrul lui Kuzminov a fost găsit pe 13 februarie în garajul ansamblului rezidențial în care locuia, în Villajoyosa (Alicante), acesta fiind împușcat de mai multe ori.

După ce l-au împușcat, criminalii l-au călcat cu mașina, care a fost găsită incendiată în orașul din apropiere, El Campello. La început, Poliția a crezut că este vorba despre o reglare de conturi între bandele criminale.

Experții în informații consideră că Ambasada Rusiei în Spania a rămas cel mai probabil pe marginea operațiunii pentru a nu fi implicată. Deși aproximativ 20 de agenți SVR sau GRU erau staționați la delegația rusă de la Madrid cu statut diplomatic — cei mai mulți dintre ei au fost expulzați în aprilie 2022, după invadarea Ucrainei, sursele consultate nu cred că ar fi avut vreo implicare directă și susțin că crima a fost comisă de asasini profesioniști.

Asasinarea a necesitat o operațiune de supraveghere prealabilă: agenții ruși ar fi trebuit să verifice identitatea victimei și să o urmărească pentru a-i cunoaște programul și obiceiurile. Cei familiarizați cu serviciile secrete de la Moscova spun că recurg frecvent, pentru a-și atinge obiectivele, la colaborarea cu cetățenii ruși care locuiesc în Spania (sunt peste 80.000) și cu organizațiile mafiote.

Ce l-a dat de gol pe pilotul rus: un telefon către fosta iubită rămasă în Rusia

Decizia de a se stabili într-un complex rezidențial în care majoritatea populației este rusă și ucraineană a fost, în opinia surselor consultate, o greșeală. Alicante este provincia spaniolă cu cea mai mare populație rusă (17.500).

Dacă Kuzminov credea că poate trece neobservat printre cei 600 de ruși și peste 300 de ucraineni înregistrați la Villajoyosa (conform recensământului din 2022), ei erau de fapt cei care îl recunoașteau mai ușor sau bănuiau că este rus. Avea acte false, pe numele unui cetățean ucrainean de 33 de ani, dar fără protecție, în ciuda amenințărilor la adresa sa.

Surse guvernamentale explică că cei peste 4.000 de militari ucraineni care au fost instruiți în Spania și zecile de răniți tratați la Spitalul Militar din Zaragoza se află sub protecția autorităților spaniole, dar nu a fost cazul lui Kuzminov, care a decis să se stabilească pe coasta Spaniei. Serviciile secrete spaniole nu au fost informate oficial despre sosirea lui, adaugă aceștia.

Tânărul căpitan — avea 28 de ani când a dezertat — nu a fost nici discret.

Potrivit unor surse, indiciul care a condus serviciile secrete ruse către el a fost un apel către fosta lui iubită, care rămăsese în Rusia, invitând-o să-l viziteze. „A decis să se mute în Spania în loc să rămână aici [în Ucraina]. Din câte știm, și-a invitat fosta iubită la locul în care se afla și ulterior a fost găsit împușcat”, au declarat surse de informații ucrainene pentru site-ul Ukrainska Pravda.

În orice caz, sursele consultate subliniază că Spania nu se poate face că nu vede un astfel de asasinat.

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri