Video Plaja cu nisip roz, unică în Europa, și povestea lui „Robinson Crusoe” care o păzește

Data actualizării: Data publicării:
barbat in varsta care se uita la apele albastre din jurul insulei budelli din italia
Mauro Morandi este singurul locuitor de pe insula Budelli Foto: captură TV

Ce ziceți de următoarea ofertă de muncă? Să locuiți ca un Robinson Crusoe al zilelor noastre pe o superbă insulă dintre Corsica și Sardinia, înconjurat doar de natură sălbatică. Singura misiune e să protejați faimoasele plaje roz ale insulei Budelli. Vă facem cunoștință cu bărbatul care a obținut acest job de vis pe insulă: este gardian de 30 de ani. Dar acum i s-a transmis să plece, deși munca lui este atât de importantă. Urmăriți un reportaj marca „Focus Europa”, un proiect Digi24 şi Deutsche Welle. Emisiunea e difuzată vinerea la ora 23:30 și în reluare sâmbăta de la ora 19:30.

- Salut!

- N-ai voie aici! Nu vezi geamandurile roșii?

El este Mauro Morandi și este în stare să îi alunge pe acești doi intruși.

„Dacă nu aș fi aici, i-ați fi văzut deja întinși pe plajă. Alții le-ar fi urmat exemplul și curând ar fi fost plin de oameni peste tot - așa cum era înainte”, explică  Mauro Morandi.

insula budelli - focus
Insula Budelli, dintre Sardinia și Corsica, are o plajă unică în Europa, cu nisipi roz Foto: captură video

Un „Robinso Crusoe” pe o insulă unică în Europa

Morandi laudă „Spiaggia Rosa” de pe insula Budelli - una dintre cele mai renumite plaje din Marea Mediterană. Nisipul său roz este unic.

Iar Mauro Morandi are grijă de această minune naturală de peste trei decenii. A rămas blocat aici în 1989, în timp ce se îndrepta spre Atlantic la bordul catamaranului său. Și a fost doar o coincidență că s-a și stabilit pe această mică insulă dintre Corsica și Sardinia. De atunci locuiește singur și are grijă de insula Budelli. La 81 de ani, este aproape independent.

mauro morandi - focus
Mauro Morandi a ajuns pe Insula Budelli în urmă cu mai bine de 30 de ani, în urma unui naufragiu Foto: captură video

„Când am venit pe insulă, nu puteam nici măcar să schimb un bec. Însă aici am fost nevoit să dobândesc tot felul de abilități pentru supraviețuire”, povestește Mauro Morandi.

La fel ca un Robinson Crusoe al zilelor noastre, el se folosește de tot ceea ce are de oferit terenul accidentat al insulei: cum ar fi perele de cactus și aloe vera.

„Folosesc aloe vera ca plantă medicinală pentru tratarea tăieturilor și a zgârieturilor și, mai ales, a arsurilor solare”, explică Mauro Morandi, paznicul insulei Budelli.

Singurul loc umbrit de pe insula Budelli este lângă casa lui. Iar singurii tovarăși de viață ai lui Morandi sunt două găini.

„Acesta este cuibul lor. Dar ele sar peste gard și depun ouă în altă parte!”, spune Morandi. Așa că nu se poate baza pe meniu cu ouă la micul dejun!

Morandi a fost profesor și acum trăiește din pensie. Skipperii cu care s-a împrietenit îl aprovizionează cu mâncare.

„Pe vremuri mergeam singur la cumpărături, dar mi s-a interzis să mai folosesc barca cu motor. Așa că acum depind de alții” - explică Mauro.

De ce vor autoritățile să-l evacueze pe Robinson Crusoe

Dar zilele sale în paradis par a fi numărate. În curând nici măcar bărcile de cauciuc nu vor mai avea voie pe plaja roz - și nici Mauro Morandi pe insula Budelli. Asta, dacă administrația parcului național de pe insula principală, Maddalena, își va duce planul la îndeplinire. Întreg arhipelagul Maddalena este gestionat de aici - inclusiv insula Budelli.

„Vrem să construim acolo o stație de cercetare sau un muzeu - pe locul colibei lui Mauro - astfel încât viitorii vizitatori ai plajei roz să se poată bucura mai mult și să fie mai conștienți de frumusețea naturală a locului”, explică Michele Esposito, responsabil al Parculului Național Maddalena.

Administratorii parcului național din arhipelag vor ca Morandi să plece. În urmă cu șase ani, guvernul italian a cumpărat insula Budelli, care fusese proprietate privată. Pentru ei, contractul lui Morandi ca îngrijitor al insulei este acum nul.

„În administrația publică, funcțiile sunt ocupate prin concurs! Candidații trebuie să fie calificați și potriviți pentru locul de muncă respectiv”, spune Michele Esposito.

casa lui morandi - focus
Casa lui Mauro Morandi, un adevărat Robinson Crusoe pe insula Budelli Foto: captură video

„Arma” unui Robinson Crusoe modern

Dar Mauro Morandi nu acceptă cu una, cu două să fie alungat din paradis. Arma sa este Instagram-ul, unde are aproape 60 de mii de urmăritori. Aceștia au lansat o petiție prin care cer să i se permită să rămână și să posteze în continuare fotografii cu cei care încalcă regulile.

„Am nevoie să trăiesc aici. Aceasta este misiunea mea. Și sper că își vor da seama de asta și reprezentanții parcului național”, spune Mauro Morandi.

Mulți turiști de-o zi care vizitează vara insula în mod legal și respectă regulile cred că plaja roz are nevoie de protecție împotriva hoardelor de turiști. Și cei care l-au cunoscut pe Mauro Morandi sunt de acord că atât el, cât și modul său de viață trebuie protejați.

„Mauro trebuie să rămână - nu doar pentru insulă. Te face să te gândești: Care sunt, de fapt, nevoile tale? Care e rolul nostru?”, explică o susținătoare

„Atâta timp cât va trăi - și cine știe cât va dura asta - ar trebui să i se permită să rămână!” - spune o altă susținătoare.

Mauro Morandi nu-și poate imagina cum ar fi să fie izgonit din paradisul său insular. Intenționează să rămână, să locuiască în colibă și să-și continue munca - protejând insula Budelli și plaja sa roz.

 

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri