Planurile Londrei pentru casele de sute de milioane de lire sterline ale oligarhilor ruși

Data actualizării: Data publicării:
Luxury properties in Eton Square in London SW1 which is also known as Red Square' because of the number of Russian property owners - and following Russias invasion of Ukraine, now in its second day, more sanctions against Russian commercial interests in t
Proprietate de lux în Piața Eton din Londra cunoscută și sub numele de Piața Roșie, din cauza numărului mari de proprietari ruși din această zonă FOTO: Profimedia Images

Casele cumpărate cu „bani murdari” în cele mai bogate cartiere ale Londrei ar putea fi confiscate și transformate în locuințe „la prețuri accesibile”.

Consiliul local Westminster examinează cererile de cumpărare, ca parte a unui demers mai amplu de a „combate reputația capitalei de centru european pentru spălarea banilor”.

Rușii acuzați de corupție sau de legături cu Kremlinul au cumpărat proprietăți în valoare de aproape 430 de milioane de lire sterline în Westminster începând cu 2016, mai mult decât în ​​oricare altă zonă a Regatului Unit, potrivit The Guardian, care citează Transparency International UK (TIUK).

De asemenea, se presupune că în cartierele vecine, Kensington și Chelsea, au fost cumpărate proprietăți de aproximativ 283 de milioane de lire sterline.

Adam Hug este liderul consiliului local Westminster din mai, când Laburiştii au preluat controlul pentru prima dată după 58 de ani de guvernare conservatoare.

„Secretul murdar din Westminster este cunoscut de mulți ani, dar cei de la putere au privit în altă direcție prea mult timp, pentru că banii din surse îndoielnice au intrat în Londra și investitorii au profitat de legile noastre relativ lejere. A fost nevoie de războiul din Ucraina pentru a ne îndrepta atenția asupra investițiilor oligarhilor și a ceea ce a devenit Londra, adică o spălătorie europeană de bani murdari”, a spus Hug.

El a mai spus că problema a mers dincolo de „Vladimir Putin și acoliții săi” și că dăunează reputației Londrei.

Consiliul va identifica proprietățile cu proprietari străini și va stabilit dacă acestea sunt utilizate în scopul lor declarat.

Consiliul Westminster intenționează să meargă în casele despre care sunt informații că au fost achiziționate cu „bani murdari” sau „bani de origine dubioasă”. Consiliul definește banii murdari ca fiind cei obținuți din activități infracționale, inclusiv darea de mită sau utilizarea abuzivă a funcției publice. Banii de origine dubioasă sunt bani pentru care există o transparență limitată în privința modului în care au fost obținuți sau rulați prin paradisuri fiscale.

Hug va convoca, de asemenea, o întâlnire a proprietarilor, experților și oficialităților din capitală pentru a se alătura campaniei „Westminster împotriva banilor murdari” și solicită guvernului să restricționeze utilizarea artificială a paradisurilor fiscale și să mărească finanțarea pentru agențiile de luptă împotriva spălării banilor.

Consiliul dorește să se facă verificări mai temeinice atunci când oamenii înregistrează companii și noul registru de proprietate să fie implementat pe deplin. Registrul a intrat în funcțiune luna trecută, iar entitățile de peste hotare care dețin sau închiriază proprietăți în Regatul Unit trebuie să transmită numele proprietarilor efectivi sau directorii, care pot fi înregistrați până la 31 ianuarie 2023.

Editor : D.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri