Podoliak avertizează că Putin vrea să escaladeze războiul în Ucraina, după ce dictatorul rus a vorbit despre o „zonă tampon”

Data publicării:
Adviser to the head of the Office of the President Mykhailo Podoliak
Mihailo Podoliak, consilierul președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski. Foto: Profimedia Images

Consilierul prezidenţial ucrainean, Mihailo Podoliak, a declarat, luni, că ideea liderului rus Vladimir Putin de a crea o zonă tampon în interiorul teritoriului ucrainean este un indiciu clar că Moscova plănuieşte să escaladeze războiul din Ucraina vecină, relatează Reuters.

Putin a menţionat posibilitatea creării unei zone-tampon în timpul discursului rostit după ce a câştigat duminică un nou mandat prezidenţial, Kremlinul spunând că o astfel de zonă tampon ar fi singura modalitate de a proteja Rusia de atacurile ucrainene.

„Aceasta este o declaraţie manifestă, directă, că războiul nu va face decât să se intensifice”, a declarat pentru Reuters consilierul prezidenţial ucrainean Mihailo Podoliak. 

„Toate acestea sunt dovezi directe că Federaţia Rusă nu este pregătită să trăiască în relaţii sociale şi politice moderne, ţinând cont de drepturile suverane absolute ale altor ţări”, a mai spus consilierul preşedintelui Volodimir Zelenski.

Putin a făcut comentariul după ce a câştigat un al cincilea mandat la Kremelin, cu un scor record, în cadrul unor alegeri care au durat trei zile, criticate de Occident ca fiind o farsă.

Liderul de la Kremlin nu a oferit detalii despre planul său, dar a spus că zona tampon ar trebui să fie suficient de mare pentru a opri ceea ce el a spus că sunt arme fabricate în străinătate care lovesc teritoriul rusesc.

Ucraina a declarat anterior că foloseşte doar propriile arme pentru a lovi teritoriul rusesc. Unii dintre aliaţii săi cheie, precum SUA, au furnizat arme cu condiţia ca acestea să nu fie folosite în interiorul Rusiei.

Săptămâna trecută, Kievul şi-a intensificat atacurile cu drone cu rază lungă de acţiune asupra rafinăriilor de petrol din Rusia, iar grupuri paramilitare au organizat, de asemenea, atacuri transfrontaliere din Ucraina în vestul Rusiei.

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri