POLITICO: UE e la un pas să valorifice profiturile obținute din activele înghețate ale Rusiei

Data actualizării: Data publicării:
active rusesti blocate
UE a blocat active rusești în valoare de circa 200 de miliarde de euro la scurt timp după ce Moscova a lansat invazia în Ucraina. Foto: Getty Images

Consiliul UE a adoptat luni o decizie și un regulament care deschid calea spre utilizarea profiturilor generate de activele rusești înghețate pentru a finanța reconstrucția Ucrainei. Măsura, care este în concordanță cu demersurile întreprinse de G7, stabilește o cale legislativă prin care profiturile generate de activele rusești confiscate în circumstanțe specifice ar putea ajunge în cele din urmă în Ucraina prin intermediul bugetului UE, transmite POLITICO.

Consiliul a decis că societățile financiare, precum Euroclear din Belgia, care au active ale băncii centrale rusești în valoare de peste 1 milion de euro, trebuie să pună deoparte profiturile generate de acestea și să le rețină separat. Potrivit Euroclear, care deține majoritatea activelor rusești înghețate în UE, aceste profituri se ridică la peste 4 miliarde de euro pe an.

"Această decizie deschide calea pentru ca, într-o etapă ulterioară, Consiliul să decidă cu privire la o posibilă stabilire a unei contribuții financiare la bugetul UE, obținută din aceste profituri nete, pentru a sprijini Ucraina, precum și redresarea și reconstrucția acesteia", a precizat Consiliul într-un comunicat de presă în care a anunțat această măsură.

Ministrul ucrainean de Externe, Dmytro Kuleba, a salutat pe rețelele de socializare acest anunț și a cerut susținătorilor Kievului să continue eforturile.

"Ucraina este dispusă să continue să colaboreze cu partenerii pentru a atinge obiectivul nostru final: punerea la dispoziția Ucrainei a activelor rusești. Agresorul trebuie să plătească", a declarat el.

UE a blocat active rusești în valoare de aproximativ 200 de miliarde de euro la scurt timp după ce Moscova a lansat invazia la scară largă a Ucrainei în februarie 2022.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a promis în decembrie că Rusia va riposta la confiscarea activelor sale înghețate.

Editor : Andreea Smerea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri