Politico: O ucraineancă a pus într-o cutie rămășițele soțului ucis de ruși. După ce l-au omorât, soldații l-au transformat în capcană

Data actualizării: Data publicării:
profimedia-0687444207
O femeie din Bucha stă lângă mormântul soțului ei, în curtea casei lor FOTO: Profimedia Images

Soldații ruși au ucis un voluntar al armatei ucrainene la periferia Kievului, i-au pus cadavrul în portbagajul mașinii, dar au lăsat sub el o mină antipersonal care a explodat atunci când forțele ucrainene au încercat să-l mute.

Liudmila Kirpach, văduva soldatului, a povestit pentru Politico experiența extrem de dură prin care a trecut. Femeia a spus că soțul ei, Oleksandr, de profesie mecanic, s-a mobilizat imediat ce a început invazia rusă, iar chiar de a doua zi a început să organizeze un corp de voluntari din satul lor de lângă Kiev, Kalinivka.

La 1 martie, la câteva zile după ce trupele ruse au intrat în satul lor, voluntarii lui Oleksandr au plecat cu mașina în recunoaștere, să vadă ce mișcări mai fac trupele rusești. Pentru că aceștia nu se mai întorceau, bărbatul a plecat în căutarea lor.

„A spus că se întoarce imediat”, a spus Liudmila. Dar Oleksandr nu a mai ajuns acasă. Pentru că nu avea liniște, a doua zi, Liudmila s-a dus să-l caute, împreună cu câțiva apropiați.

I-a observat mașina în drum, cu cheile în contact. Un prieten care o însoțea a observat că portbagajul era ciuruit de gloanțe. L-au deschis și în interior au găsit cadavrul lui Oleksandr. Cei care o însoțeau pe Liudmila au ținut-o la distanță, suspectând că ceva necurat este la mijloc, că portbagajul ar putea fi o capcană.

Pe 4 martie s-au întors la fața locului însoțiți de soldați ucraineni.

Aceștia i-au legat cu frânghii picioarele lui Oleksandr și au tras de la distanță cadavrul. În momentul în care trupul s-a mișcat, „mașina a explodat și s-a transformat într-o minge de foc”. Soldații ruși plasaseră o mină antipersonal sub Oleksandr.

„Liudmila a cules bucățile bărbatului cu care a petrecut decenii și le-a pus într-o cutie”, spune Politico. Mai târziu, l-a îngropat în grădina casei lor, unde obișnuiau să planteze împreună legume.

În aprilie, Ministerul ucrainean de Externe a declarat că atacurile Rusiei asupra civililor s-au extins dincolo de atacurile cu artilerie, oficialii spunând că au descoperit capcane împânzite în orașe, inclusiv în Kiev și Mariupol. „Federația Rusă este în război nu numai cu forțele armate ucrainene, ci și cu populația civilă din Ucraina, încălcând grav Legile războiului”, se precizează într-o declarație.

 

Editor : D.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri