Polonia critică unele țări UE că se poartă "foarte egoist" și acuză Comisia Europeană de intervenție "brutală"

Data publicării:
Mateusz Morawiecki
Premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki Foto: Guliver/Getty Images

Unele state membre ale Uniunii Europene se comportă într-un "mod foarte egoist" în privința abordării crizei energetice, a declarat premierul polonez Mateusz Morawiecki într-un interviu pentru Euronews. El a luat apărarea Ungariei și a criticat Comisia Europeană pentru acțiunea în justiție împotriva Poloniei în legătură cu o serie de reforme judiciare. 

Comentariile sale critice vin în contextul în care miniștrii energiei din UE nu au reușit să ajungă la un acord în privința primei plafonări a prețurilor la gaze.

Polonia este unul dintre principalii susținători ai plafonării prețului. La fel și Grecia, Belgia, Italia, Spania, Portugalia și Malta.

Germania, Țările de Jos, Danemarca, Austria, Estonia și Luxemburg sunt foarte sceptice cu privire la această măsură și sunt îngrijorate că securitatea aprovizionării cu energie ar putea fi pusă în pericol.

Printre altele, discuțiile au în vedere cuantumul acestui plafonul: Comisia Europeană a propus inițial 275 de euro pe Mwh.

"Unele țări, care trebuie să gestioneze această criză din punct de vedere al prețurilor la gaz și la petrol procedează într-un mod foarte, foarte egoist. Nu văd imaginea de ansamblu", a declarat Morawiecki pentru Euronews înaintea ultimului summit UE din 2022.

"Plafonarea prețului la gaze ar trebui să se situeze undeva la mijloc între așteptările noastre și unele așteptări ale Germaniei și ale Olandei, și ale celorlalți. Cu toate acestea, modul în care s-au încăpățânat să blocheze această propunere este pentru mine destul de îngrijorător, pentru că eu cred că suntem încă departe de a fi găsit un compromis privind plafonarea prețului la gaze", a spus premierul polonez.

Morawiecki i-a îndemnat pe colegii săi să treacă peste diferențele de opinie și să ajungă la un "numitor comun" care să pună capăt creșterii record de prețuri.

"Ne așteptăm ca Comisia Europeană să fie mai curajoasă și mai hotărâtă în stabilirea unui nivel adecvat al prețului la gaz. Mă aștept ca soluția europeană să fie elaborată cât mai repede posibil, iar apoi această soluție să fie favorabilă pentru economia și dezvoltarea Europei în acest an și în anii următori", a mai declarat Mateusz Morawiecki.

Discuțiile în jurul plafonării gazelor vor continua luni, când miniștrii Energiei din UE urmează să se reunească din nou la Bruxelles.

Premierul polonez ia apărarea Ungariei

Întrebat dacă cetățenii europeni plătesc un preț prea mare pentru impactul sancțiunilor, Morawiecki a subliniat că "cel mai mare preț din Europa este plătit de Ucraina" și a respins ideea de a oferi "garanții de securitate" Moscovei, așa cum a sugerat președintele Franței, Emmanuel Macron. "Ucrainenii mor pentru libertatea noastră, pentru siguranța noastră și pentru o pace mai bună în întreaga Europă. Rusia, fiind o superputere, slăbită, dar având totuși arme nucleare și având o armată puternică, chiar nu are nevoie de securitate sau de garanții, pentru că au garanțiile în propriile mâini. Singura țară care are nevoie de sprijin și garanții pentru suveranitatea și securitatea ei este Ucraina", a declarat Morawiecki.

Premierul polonez a luat apărarea Ungariei, care a devenit săptămâna aceasta prima țară din UE căreia i s-a suspendat o parte din fondurile europene, în temeiul unui nou mecanism de condiționalitate privind statul de drept. "În ceea ce privește abordarea Uniunii Europene față de Ungaria, cred că, având în vedere că Ungaria are un guvern destul de conservator, acesta este unul dintre motivele pentru care Ungaria este atât de mult atacată", a mai spus premierul Poloniei.

Premierul polonez acuză CE că intervine "brutal"

Morawiecki a criticat Comisia Europeană pentru că a inițiat o acțiune în justiție împotriva Poloniei în legătură cu o serie de reforme judiciare despre care oficialul a spus că reprezintă o amenințare la adresa separării puterilor.

"Suntem vizați de Comisia Europeană tot timpul în ultimii ani, pentru că Executivul european nu este de acord cu repararea, cu reformarea sistemului judiciar post-comunist. Continuă să intervină în mod foarte brutal dincolo de competențele lor, care nu sunt incluse în tratate. Și noi nu o să tăcem în legătură cu acest lucru. Deci, de aceea, sunt atât de surprins de abordarea lor din ultimii ani", a mai afirmat Morawiecki.

 

 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri