Polonia va achiziţiona doi sateliţi francezi de observare ce pot fi utilizaţi în scop militar

Data publicării:
Imaginea unui satelit artificial pe un monitor
Varşovia va plăti 500 de milioane de euro pentru sateliţii care pot fi utilizaţi şi în scopuri civile, dar şi în scopuri militare. Foto: Profimedia Images

Polonia va achiziționa doi sateliţi francezi de observare şi recunoaştere, precum şi de un centru terestru de analiză a datelor, au anunţat marţi la Varşovia miniştrii apărării francez şi polonez în cadrul unei conferințe comune, informează Agerpres.

Contractul, care urmează să fie implementat până în anul 2027, priveşte două unităţi "Pléiades Neo" fabricate de compania Airbus Defence and Space, aceştia fiind sateliţi de rezoluţie foarte înaltă pentru observarea Terrei. Polonia va avea astfel acces la datele furnizate de actuala constelaţie de sateliţi francezi.

Valoarea contractului este de circa 500 de milioane de euro, potrivit cabinetului ministrului francez al apărării, Sébastien Lecornu.

"Începând din 2027 vom avea doi sateliţi în culorile Poloniei", a spus ministrul polonez al apărării, Mariusz Blaszczak, adăugând că noul sistem va putea fi folosit atât în scop militar cât şi civil.

"Semnarea acestui acord pentru sateliţi va contribui semnificativ la îmbunătăţirea capacităţilor forţelor armate poloneze", a subliniat oficialul polonez.

Acest contract "contribuie la autonomia strategică a Poloniei în materie de observare şi evaluare a situaţiei", a apreciat la rândul său Sébastien Lecornu, care a amintit pe de altă parte că spaţiul cosmic "este tot mai militarizat" şi are astfel un impact major asupra operaţiunilor militare.

Sébastien Lecornu este primul ministru francez al apărării care vizitează Polonia după mai mult de şase ani, respectiv după ce guvernul polonez a anulat în 2016 un acord cadru privind achiziţia a 50 de elicoptere multirol Caracal produse tot de Airbus, decizie care a iritat Franţa.

După escala efectuată la Varşovia, ministrul Sébastien Lecornu este aşteptat miercuri la Kiev. La conferinţa de presă comună cu omologul său francez, ministrul Mariusz Blaszczak a mai menţionat că în întrevederea lor au abordat de asemenea situaţia de pe flancul de est al NATO şi necesitatea consolidării cooperării cu ceilalţi aliaţi din regiune, precum şi posibilitatea unei "viitoare asistenţe comune" pentru Ucraina.

Cei doi miniştri au evidenţiat angajamentul fiecăreia dintre ţările lor faţă de susţinerea Ucrainei în faţa războiului de agresiune lansat de Rusia şi de asemenea şi-au reafirmat hotărârea de a menţine acest sprijin "atât timp cât va fi nevoie", potrivit declaraţiei ministrului polonez.

Editor : D.R.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri