Franţa şi Republica Moldova încep să negocieze un acord de apărare

Data publicării:
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, și ministrul francez al Apărării, Sébastien Lecornu.
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, și ministrul francez al Apărării, Sébastien Lecornu. Foto: X

Franţa şi Republica Moldova au început negocierea unui acord de apărare, relatează AFP, citând biroul ministrului francez al apărării, aflat în vizită la Chişinău.

„Franţa va continua să stea alături de moldoveni în faţa oricărei tentative de destabilizare”, a precizat biroul ministrului, în urma deplasării efectuate de Sébastien Lecornu.

Vecină cu Ucraina, Republica Moldova include Transnistria, o regiune separatistă pro-rusă cu 300.000 de locuitori în estul ţării.

În cursul vizitei sale, ministrul francez şi omologul său Anatolie Nosatîi au semnat „o scrisoare de intenţie pentru a întări cooperarea în domeniul apărării şi a asista Republica Moldova în modernizarea instrumentelor sale militare”, a anunţat Sébastien Lecornu pe X, fost Twitter, citat de Agerpres.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Pe de altă parte, Chişinăul a anunţat achiziţia unui radar Ground Master 200 (GM 200). Acest radar, comandat deja de Kiev şi produs de Thales, cu o rază de acţiune de 250 de kilometri, urmează să permită consolidarea supravegherii spaţiului aerian moldovenesc.

„Dincolo de asta, vom efectua un audit al mijloacelor de apărare aeriană pentru a contribui la întărirea securităţii cerului” Republicii Moldova, a spus Sébastien Lecornu.

Luni, fragmente de rachetă au fost găsite în Transnistria, au anunţat autorităţile, fără a face în acest stadiu o legătură cu un nou atac rusesc în sudul Ucrainei vecine.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri