Polonia vrea să „descurajeze” Rusia și Belarusul cu 10.000 de soldați noi la graniță

Data publicării:
Soldat cu o pușcă automată lângă zidul de la granița Poloniei cu Belarusul
Polonia a ridicat inclusiv un zid la granița sa cu Belarusul. Foto: Profimedia Images

Guvernul Poloniei intenționează să aducă în jur de 10.000 de soldați la granița sa cu Belarusul, o încercare de „descurajare” a regimurilor de la Minsk și Moscova, care au acționat agresiv, recent, în zona de frontieră cu Uniunea Europeană. Anunțul a fost făcut de ministrul polonez al apărării, Mariusz Blaszczak.

„Vor fi în jur de 10.000 de soldaţi, dintre care 4.000 vor fi direct angajaţi în operaţiunile de sprijinire a poliţiei de frontieră şi alţi 6.000 ca întăriri”, a declarat Mariusz Blaszczak într-o intervenţie la un post de radio polonez.

Ministrul apărării polonez anunţase, cu o zi în urmă, trimiterea în termen de 15 zile a 2.000 de soldaţi suplimentari pentru consolidarea graniței cu Belarus, urmând ca aceştia să se alăture celorlalţi 2.000 deja desfăşuraţi în această zonă.

Polonia, ţară membră a NATO, a avertizat, recent, împotriva ameninţării cu provocări din partea Belarusului şi a potenţialelor pericole ridicate de gruparea rusească de mercenari Wagner, cu sediul pe teritoriul bielorus. 

Polonia acuză Belarusul şi Rusia de orchestrarea unui nou flux de migranţi în Uniunea Europeană cu scopul destabilizării regiunii.

Potrivit gărzii de frontieră poloneze, 19.000 de migranţi au încercat să intre în Polonia de la începutul acestui an, faţă de 16.000 pe parcursul întregului an 2022. Numai luna trecută, peste 4.000 de migranţi au încercat să traverseze granița polono-bielorusă, conform acesteia.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri