Crește tensiunea la granița NATO cu Belarus. Trupele Wagner se apropie de coridorul Suwalki: „O țintă vitală pentru Putin”

Data actualizării: Data publicării:
mercenarii wagner
Premierul polonez Mateusz Morawiecki a declarat că Grupul Wagner încearcă să destabilizeze flancul estic al NATO. FOTO: Profimedia Images

Polonia va desfășura mai multe trupe la granița cu Belarus după ce a acuzat Minskul că i-a încălcat spațiul aerian, sporind tensiunile dintre membrul NATO și un aliat-cheie al Kremlinului într-un peisaj de securitate din ce în ce mai volatil în Europa. Premierul polonez Mateusz Morawiecki a declarat că Grupul Wagner încearcă să destabilizeze flancul estic al NATO, potrivit Sky News.

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a declarat că Grupul Wagner s-a mutat pe flancul estic al NATO pentru a-l destabiliza. Un număr nespecificat de luptători Wagner au început să se antreneze cu armata națională din Belarus, ceea ce a determinat Polonia să înceapă să deplaseze peste 1.000 de soldați mai aproape de graniță, transmite CNN

Polonia va desfășura mai multe trupe la granița cu Belarus după ce a acuzat Minskul că i-a încălcat spațiul aerian, sporind tensiunile dintre membrul NATO și un aliat-cheie al Kremlinului într-un peisaj de securitate din ce în ce mai volatil în Europa.

Varșovia a declarat că două elicoptere belaruse ar fi încălcat marți spațiul aerian polonez în timpul unor exerciții de antrenament, ceea ce ministerul belarus al Apărării a negat vehement și a respins ca fiind „exagerat”.

Acest lucru a avut loc pe fondul intensificării activității în apropierea unei fâșii subțiri de pământ dintre Polonia și Lituania, cunoscută sub numele de coridorul Suwalki, spre care se îndreaptă trupele grupului de mercenari ruși Wagner, într-o încercare aparentă de a crește presiunea asupra membrilor NATO și UE.

Liderul belarus Aleksandr Lukașenko a intermediat un acord pentru a pune capăt rebeliunii eșuate a lui Wagner împotriva Moscovei, în urma căruia mii de luptători mercenari ar fi fost trimiși în Belarus.

Minskul informase Varșovia despre acest exercițiu, dar o trecere a frontierei a avut loc în estul regiunii Bialowieza, la o „altitudine foarte joasă, ceea ce face dificilă detectarea de către sistemele radar”, a precizat Ministerul polonez al Apărării într-un comunicat.

Ministrul polonez al Apărării Mariusz Blaszczak a ordonat ulterior ca mai multe trupe și elicoptere de luptă să fie desfășurate de-a lungul frontierei.

Ministerul belarus al Apărării a declarat că „nu au existat încălcări ale spațiului aerian de către elicopterele Mi-24 și Mi-8”.

„Acuzațiile de încălcare a frontierei Poloniei de către elicopterele Mi-24 și Mi-8 ale Forțelor Aeriene și ale Forțelor de Apărare Aeriană din Belarus sunt exagerate și au fost făcute de conducerea politico-militară poloneză pentru a justifica acumularea de forțe și mijloace în apropierea frontierei belaruse", a declarat ministerul pe Telegram.

Riscul unui „război la scară largă”

Polonia a informat NATO cu privire la incident, care ar fi avut loc la sud de coridorul Suwalki, o linie care este importantă din punct de vedere strategic pentru NATO, UE, Rusia și Belarus.

google map
Coridorul Suwalki, o linie care este importantă din punct de vedere strategic pentru NATO, UE, Rusia și Belarus. FOTO: Google Maps

Regiunea de frontieră leagă enclava rusă Kaliningrad de Belarus și este singura legătură terestră între statele baltice și restul UE.

Săptămâna trecută, premierul polonez Mateusz Morawiecki a declarat că mercenarii Wagner se îndreaptă spre coridorul Suwalki prin Grodno, un oraș din vestul Belarusului, într-o situație care „devine și mai periculoasă”, pe măsură ce forțele aliate ale Rusiei încearcă să își sporească prezența în apropierea graniței NATO.

Marți, ministrul adjunct de Externe polonez Pawel Jablonski a declarat pentru postul local de radio RMF.FM că ar putea exista mai multe provocări din partea forțelor belaruse și rusești în viitor.

Barbara Yoxon, profesor de politică internațională la Universitatea Lancaster din nordul Angliei, a declarat că Varșovia „consideră Belarusul complice la actuala criză de securitate europeană”.

Moscova a folosit teritoriul belarus pentru a facilita invazia sa în Ucraina în februarie 2022, consolidând legăturile dintre Putin și liderul belarus Aleksandr Lukașenko.

„Desfășurarea de trupe în Suwalki ar oferi o legătură directă între Rusia și Kaliningrad, ceea ce îl face o țintă de importanță vitală pentru regimul lui Putin. Prin desfășurarea de trupe atât dinspre vest (Kaliningrad), cât și dinspre est (Belarus), Rusia ar fi capabilă să taie în mod eficient accesul statelor baltice de la aliații săi din NATO din Europa Centrală și de Vest. Acest lucru i-ar permite lui Putin să invadeze țări precum Lituania, Letonia sau Estonia”, a declarat Yoxon pentru CNN.

Războiul din Ucraina i-a determinat pe liderii occidentali ai blocului să își regândească strategia de securitate națională în fața lui Putin, care a încercat să erodeze expansiunea NATO în Europa.

„Dacă Rusia ar desfășura trupe în Suwalki, probabil că ar declanșa o reacție militară imediată din partea altor țări NATO, care ar vedea-o ca pe un atac direct asupra statelor sale membre din regiune. O astfel de mișcare ar semnala faptul că Rusia este pregătită să își intensifice confruntarea cu NATO până la un război la scară largă și ar risca o escaladare nucleară de ambele părți”, a adăugat Yoxon.

Dispută diplomatică

Separat, Varșovia l-a convocat marți pe ambasadorul ucrainean în Polonia, după ce un consilier polonez de politică externă a acuzat Kievul că este nerecunoscător pentru sprijinul Poloniei în exportul de cereale.

În iulie, Rusia s-a retras dintr-un acord care permitea trecerea în siguranță a cerealelor ucraineane din porturile sudice din regiune, ceea ce a dus la creșterea prețurilor la grâu și a exercitat presiune asupra țărilor care se bazează pe acest export crucial.

Cinci țări din UE, dintre care patru se învecinează cu Ucraina - Polonia, Slovacia, Ungaria, România și Bulgaria - au ridicat sancțiunile privind importul de cereale ucrainene, pe care le instalaseră pentru a-și proteja propriile industrii agricole.

Dar marți, Kievul l-a convocat pe ambasadorul polonez în Ucraina, după ce șeful Biroului prezidențial pentru politică internațională, Marcin Przydacz, a declarat luni că ar trebui „să înceapă să aprecieze rolul pe care Polonia l-a jucat pentru Ucraina în ultimele luni și ani”.

Kievul a declarat că „declarațiile despre presupusa ingratitudine a ucrainenilor pentru asistența acordată de Polonia nu reflectă realitatea și, ca atare, sunt inacceptabile”.

Acesta a adăugat că prietenia dintre Ucraina și Polonia este „mult mai profundă decât pragmatismul politic”, subliniind că „nicio declarație nu ne va împiedica să luptăm împreună pentru pace și să construim un viitor european comun”.

Editor : Bianca Chirilă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri