Portugalia intră în stare de alertă din cauza coronavirusului

Data publicării:
coronavirus ID121652_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Guvernul portughez a decretat vineri stare de alertă, pentru a putea mobiliza protecţia civilă, poliţia şi armata în vederea controlului epidemiei provocate de coronavirus, informează AFP.

Decizia a fost luată de miniştrii sănătăţii şi internelor şi se aplică pe tot teritoriul Portugaliei, a anunţat cabinetul socialist de la Lisabona după o şedinţă care s-a prelungit până joi noaptea.

Până acum, starea de urgenţă a mai fost declarată în Portugalia în special pentru stingerea incendiilor de vegetaţie sau pentru evitarea penuriei de carburanţi în timpul unei greve a şoferilor de cisterne auto, anunță Agerpres.

Guvernul portughez a luat deja circa 30 de măsuri împotriva epidemiei de COVID-19, printre care închiderea creşelor, şcolilor şi universităţilor timp de o lună, începând de luni; sunt afectaţi peste două milioane de copii, elevi şi studenţi.


CE TREBUIE SĂ ȘTIM DESPRE CORONAVIRUS

CARE SUNT SIMPTOMELE: Diferența între gripă, răceală şi coronavirus

CARE ESTE SITUAȚIA ÎN ROMÂNIA: Informații oficiale

CONDUITA SOCIALĂ RESPONSABILĂ: Cele 15 recomandări ale autorităților

DECIZIILE AUTORITĂȚILOR: Restricții în România din cauza COVID-19

MIJLOACE DE PROTECȚIE: Cum ne spălăm corect pe mâini

ÎN CE STADIU ESTE DEZVOLTAREA UNUI VACCIN: Progresul înregistrat


Angajaţii care trebuie să rămână cu copiii vor primi două treimi din salariu, plătit în părţi egale de angajatori şi de stat. Au fost închise localurile de noapte, s-a interzis debarcarea în porturile portugheze a pasagerilor de pe nave de croazieră şi s-au suspendat vizitele la azilurile de bătrâni. Patronii de restaurante şi baruri trebuie să reducă la două treimi capacitatea localurilor, pentru a evita apropierea între clienţi. Din motive similare, centrele comerciale şi supermarketurile trebuie de asemenea să limiteze afluxul de cumpărători.

Premierul Antonio Costa a prezentat măsurile "temporare" într-un discurs televizat joi seara.

La Lisabona a început să se resimtă în unele supermarketuri lipsa fructelor şi legumelor, a conservelor şi a hârtiei igienice, relatează AFP.

Potrivit unui bilanţ oficial de joi, în Portugalia s-au raportat 637 de cazuri suspecte şi 78 de îmbolnăviri provocate de coronavirus, însă niciun deces.

Editor web: Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri