Premieră istorică. Naftali Bennett se află în prima vizită oficială a unui premier israelian în Emiratele Arabe Unite

Data publicării:
Naftali Bennett Abdullah bin Zayed Al Nahyan
Premierul israelian Naftali Bennett a fost primit de ministrul de externe al Emiratelor Arabe Unite, Șeicul Abdullah bin Zayed Al Nahyan. Foto: Profimedia

Premierul israelian Naftali Bennett a sosit duminică în Emiratele Arabe Unite, fiind prima vizită oficială a unui prim-ministru israelian în această ţară din Golf care a normalizat relaţiile cu statul evreu în 2020, relatează AFP.

Şeful guvernului israelian urmează să se întâlnească luni cu prinţul moştenitor al Abu Dhabi, şeicul Mohammed bin Zayed, pentru a discuta aspecte privind „consolidarea legăturilor dintre cele două ţări”, a declarat anterior biroul premierului Naftali Bennett.

Cei doi lideri urmează să discute, de asemenea, „probleme economice şi regionale care contribuie la bogăţia, prosperitatea şi consolidarea stabilităţii” între Israel şi Emirate.

Biroul premierului Bennett a anunţat că avionul acestuia a decolat, citându-l pe premier care a făcut referire la o vizită „istorică” şi o „premieră”.

„Vizita are scopul de a aprofunda cooperarea în toate domeniile”, a declarat premierul, înainte de îmbarcare. „Relaţiile sunt excelente, trebuie să le cultivăm, să le consolidăm şi să construim pacea între popoare”, a afirmat premierul israelian într-un mesaj difuzat de biroul său.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Vizita vine în contextul negocierilor dintre puterile mondiale și Iran pentru salvarea acordului nuclear din 2015, la care se opune Israelul. Acordul a fost abandonat în 2018 de fostul președinte american Donald Trump.

Din august 2020, EAU, urmate de Bahrain, Sudan și Maroc, au normalizat relațiile cu Israel, în cadrul unei inițiative susținute de SUA – „Acordurile Abraham” – numită după patriarhul biblic venerat de evrei, creștini și musulmani.

La sosirea la Abu Dhabi, după un zbor de la Tel Aviv, Bennett a fost întâmpinat de o gardă de onoare și de către ministrul de externe al EAU, Șeicul Abdullah bin Zayed.

Israelul a abordat chestiunea formării unei apărări comune cu statele arabe din Golf care împărtășesc îngrijorarea sa privind activitățile Iranului. Urmărind relații în domeniile economie, sănătate și energie cu noul său aliat, EAU a semnat zeci de memorandumuri de înțelegere cu Israel de la semnarea Acordurilor Abraham.

Însă EAU a abordat și Iranul, trimițându-și lunea treacută acolo consilierul de top pe securitate națională pentru a se întâlni cu omologul său iranian și cu președintele Ebrahim Raisi.

Apropierea din Golf a fost condamnată de palestinieni, a căror diplomație cu Israel a stagnat din 2014, potrivit Reuters.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri