Premierul neozeelandez spune, la întâlnirea cu Xi Jinping, că Beijingul ar putea juca un „rol constructiv” în războiul din Ucraina

Data actualizării: Data publicării:
CHINA BEIJING XI JINPING NEW ZEALAND PM MEETING (CN)
Premierul Noii Zeelande, Chris Hipkins, s-a întâlnit la Beijing cu președintele Xi Jinping. Foto: Profimedia Images

Noul prim-ministru al Noii Zeelande, Chris Hipkins, a declarat marţi, în timpul întrevederii sale cu preşedintele chinez Xi Jinping în capitala Chinei, că Beijingul ar putea juca un „rol constructiv” în conflictul din Ucraina, informează AFP, preluată de Agerpres. 

Hipkins efectuează o vizită de stat în China pentru a întări relaţiile comerciale cu cea de-a doua economie mondială. Aproape un sfert din veniturile pe care Noua Zeelandă le obţine din exporturile sale provin din comerţul cu China. 

Hipkins a discutat marţi cu Xi despre „zonele de cooperare bilaterală directă, precum comerţul, educaţia, ştiinţa şi inovaţia, agricultura şi turismul”, potrivit declaraţiilor publicate într-un comunicat al biroului de presă al premierului neozeelandez. 

El a evocat de asemenea „rolul constructiv pe care China l-ar putea juca răspunzând unor provocări mondiale precum schimbarea climatică şi războiul din Ucraina”, potrivit comunicatului. 

„Vom apăra mereu abordările şi soluţiile ce reflectă independenţa Noii Zeelande în politica sa externă, interesele şi valorile sale”, a mai spus Hipkins. 

Relaţiile strânse ale ţării sale cu Beijingul, precum şi eforturile Chinei pentru a-şi dezvolta influenţa asupra Noii Zeelande îngrijorează de multă vreme aliaţii Wellingtonului, care s-a arătat în trecut mai puţin critic decât Occidentul faţă de Beijing. 

China afirmă că este neutră asupra conflictului din Ucraina, însă a refuzat să condamne Moscova. 

Odată cu apropierea alegerilor legislative programate în octombrie, prim-ministrul neozeelandez se află sub presiune pentru a relansa creşterea în faţa încetinirii economice a ţării sale. 

Marţi, el a participat la o ceremonie de semnare a unor acorduri ce permit promovarea în China a unor exporturi neozeelandeze de produse lactate şi de carne, potrivit comunicatului.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri