Președinta Taiwanului spune că „abia așteaptă” să producă „cipuri ale democrației” alături de Statele Unite

Data publicării:
Tsai Ing-wen cu mască, la pupitru
Tsai Ing-wen, președinta Taiwanului. Foto: Profimedia Images

Taiwanul abia așteaptă să producă „cipuri ale democrației” alături de Statele Unite, a declarat președinta Tsai Ing-wen, în timpul unei noi vizite a unui oficial american în această țară, relatează Reuters.

Joi, guvernatorul statului Arizona, republicanul Doug Ducey, a completat lanțul de vizite al unor oficiali americani în insula Taiwan, început de șefa Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi.

Relațiile dintre SUA și Taiwan au devenit tot mai strânse în ultima perioadă, în ciuda faptului că, din punct de vedere oficial, cele două nu au relații diplomatice.

Taiwanul și-a reconfirmat disponibilitatea de a avea relații strânse cu guvernul de la Washington, principalul său susținător internațional, în condițiile unui deficit de microcipuri pe piața internațională, care afectează producția auto și de electronice, Taiwanul fiind cel mai mare producător de astfel de piese, la nivel global.

Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. Ltd., unul dintre principalii furnizori ai Apple și cel mai mare producător de cipuri, construiește o fabrică de 12 miliarde de dolari în Arizona.

„În fața expansionismului autoritar și a provocărilor epocii post-pandemice, Taiwanul caută să accentueze cooperarea cu Statele Unite în industriile semiconductorilor și altor industrii high-tech”, a spus președinta Tsai, în timpul întâlnirii cu guvernatorul american la Taipei.

„Aceasta (noua fabrica – n. red.) ne va ajuta să construim lanțuri de aprovizionare mai sigure și mai durabile. Abia așteptăm să produce cipuri ale democrației pentru a proteja interesele partenerilor noștri democratici și pentru a crea prosperitate mai mare”, a adăugat președinta Taiwanului.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri