Președintele Guyanei cere despăgubiri descendenților comercianților de sclavi din Europa

Data publicării:
Irfaan Ali președintele Guyanei
Națiunile CARICOM, inclusiv Guyana, au angajat o firmă de avocatură britanică pentru a-și examina cazul pentru compensații financiare din partea Marii Britanii și a altor națiuni europene. Foto: Președintele Guyanei, Irfaan Ali. Sursa foto: Profimedia Images

Președintele Guyanei, Irfaan Ali, cere despăgubiri descendenților comercianților de sclavi europeni și, de asemenea, cere să fie formulate acuzații postume pentru crime împotriva umanității, informează The Guardian.

Președintele Guyanei consideră că despăgubirile și acuzațiile postume sunt necesare pentru corectarea greșelilor istorice.

Comentariile liderului sud-american vin înainte de scuzele oficiale de vineri din partea descendenților lui John Gladstone, proprietarul unei plantații de cafea și zahăr din secolul al XIX-lea, tatăl prim-ministrului cu patru mandate William Gladstone.

"Un angajament de a îndrepta greșelile istorice"

Ali, în vârstă de 43 de ani, a spus că despăgubirile sunt „un angajament de a îndrepta greșelile istorice”.

El a adăugat: „Comerțul transatlantic cu sclavi și sclavia africană au fost un afront la adresa umanității însăși. Atrofia acestei crime împotriva umanității cere să încercăm să îndreptăm aceste greșeli.”

Națiunile CARICOM, inclusiv Guyana, au angajat o firmă de avocatură britanică pentru a-și examina cazul pentru compensații financiare din partea Marii Britanii și a altor națiuni europene. Blocul comercial a spus că avocații au transmis că este un caz solid și ar trebui să fie urmărit.

„Descendenții lui John Gladstone trebuie acum să-și contureze planul de acțiune în conformitate cu CARICOM... planul pentru justiție reparatorie pentru sclavie și contract”, a spus Ali.

Șase dintre descendenții lui Gladstone, inclusiv mai mulți istorici, au sosit joi în Guyana, când țara comemora 200 de ani de la rebeliunea sclavilor din 1823, despre care istoricii spun că a deschis calea pentru abolirea sclaviei.

Familia va participa vineri la o scurtă ceremonie la Universitatea din Guyana. Universitatea în sine este întemeiată pe terenuri cu plantații „unde au fost incepute revoluțiile”, a transmis instituția de învățământ superior.

Ali a salutat scuzele familiei lui Gladstone, descriindu-le drept „o recunoaștere a naturii crude a înrobirii africane și a contractelor de sclavie în Guyana și un gest care deschide calea pentru dreptate”.

El a adăugat: „Familia Gladstone a recunoscut că a beneficiat de înrobirea africană și contractul de sclavie în Demerara și în alte plantații deținute de patriarhul său, John Gladstone”.

La ceremonie, universitatea va lansa, de asemenea, Centrul Internațional pentru Studii privind Migrația și Diaspora, în colaborare cu comitetul național de reparații din Guyana și Heirs of Slavery, un grup de lobby creat de familiile britanice care își pot urmări strămoșii până la înrobirea africanilor.

Premierul britanic Rishi Sunak a refuzat să-și ceară scuze pentru rolul Regatului Unit în comerțul cu sclavi

Alte familii de la ceremonie includ fosta jurnalistă BBC Laura Trevelyan, a cărei familie la începutul acestui an și-a cerut scuze descendenților de sclavi din Grenada, deoarece strămoșii ei dețineau sute de oameni înrobiți în acea insulă din estul Caraibelor.

După ceremonie, universitatea va găzdui „un dialog inter-generațional” între studenți și membri ai familiei Gladstone, precum și o expoziție de lucrări academice pe această temă.

În timp ce câteva țări și-au cerut scuze oficiale pentru sclavie, inclusiv Țările de Jos, în aprilie, premierul britanic Rishi Sunak a refuzat să-și ceară scuze pentru rolul Regatului Unit în comerțul cu sclavi sau să se angajeze să plătească despăgubiri.

Dar, la începutul acestei săptămâni, judecătorul Patrick Robinson, care a prezidat procesul fostului președinte iugoslav Slobodan Milošević, a declarat că valul internațional privind cererile de reparații pentru sclavie se schimbă rapid și a îndemnat Regatul Unit să-și schimbe poziția actuală în această problemă.

„Cred că Regatul Unit nu va putea rezista acestei mișcări care duce la despăgubiri: o cere istoria și o cere legea”, a spus Robinson, care este jamaican.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri