Preşedintele mexican cere încetarea războiului „irațional” din Ucraina și cheamă Rusia la discuții de pace

Data actualizării: Data publicării:
Mexican President Lopez Obrador Daily News Conference, Mexico City, Mexico - 13 Apr 2022
Președintele mexican Andrés Manuel López Obrador. Foto: Profimedia Images

Preşedintele mexican, Andres Manuel Lopez Obrador, a cerut, luni, încetarea războiului „iraţional” din Ucraina, îndemnând ca viitoarele discuţii de pace planificate în Orientul Mijlociu să includă reprezentanţi atât ai Ucrainei, cât şi Rusiei, relatează Reuters, potrivit Agerpres. 

Lopez Obrador a spus că Mexicul va lua parte la discuţiile din Arabia Saudită, care ar fi programate să aibă loc în weekend, doar dacă ambele părţi ar fi prezente.

„Dacă există acceptare atât din partea Ucrainei, cât şi a Rusiei să caute soluţii pentru a ajunge la pace, vom participa”, a declarat preşedintele reporterilor într-o conferinţă de presă regulată.

„Nu vrem ca războiul Rusia-Ucraina să continue, este foarte iraţional”, a adăugat Lopez Obrador, menţionând că conflictul a provocat suferinţe umane masive. „Singura care beneficiază de pe urma sa este industria de război”, a notat el.

Înalţi oficiali din până la 30 de ţări sunt aşteptaţi să participe la discuţiile din 5-6 august la Jeddah, a relatat Wall Street Journal sâmbătă. Rusia nu a fost invitată, potrivit ziarului american, citând diplomaţi implicaţi în planificarea evenimentului.

Luni, Kremlinul a declarat că va „urmări” reuniunea, dar că nu vede în prezent condiţii pentru negocieri de pace cu Kievul.

Lopez Obrador a încercat să menţină Mexicul neutru în război, deşi guvernul său a susţinut unele rezoluţii majore ale ONU criticând rolul Rusiei în conflict. Mexicul a refuzat să trimită arme în Ucraina şi nu a impus sancţiuni Rusiei.

În aprilie, preşedintele Ucrainei Volodimir Zelenski a cerut parlamentarilor mexicani să-i susţină planul de a pune capăt războiului, ceea ce ar include ca Rusia să-şi retragă trupele de pe teritoriul ucrainean.

Lopez Obrador a schiţat un plan de pace separat anul trecut, căruia Ucraina i s-a opus, argumentând că ar fi fost de folos Rusiei.

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri