Prigojin scapă de dosarul penal deschis de FSB pentru rebeliune armată. Avionul său privat a aterizat la Minsk

Data actualizării: Data publicării:
avion prigojin
proiectul de monitorizare „Belarusian Gayun” a raportat că avionul privat al fondatorului „Wagner” ar fi aterizat pe un aerodrom militar din Minsk. FOTO Profimedia Images

Dosarul privind rebeliunea armată a mercenarilor Wagner a fost închis, a anunțat serviciul secret rusesc FSB, citat de BBC Rusia.

„Dosarul penal inițiat pentru rebeliunea armată a PMC Wagner a fost închis”, a declarat serviciul rus de informații într-un comunicat de presă.

Faptul că dosarul împotriva fondatorului grupului de mercenari Wagner Evgheni Prigojin va fi clasat a fost anunțat sâmbătă seara de purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Peskov a făcut acest anunț pe fondul discuțiilor privind un acord încheiat cu participarea președintelui belarus Alexander Lukașenko. Potrivit acestuia, Prigojin a fost de acord să oprească deplasarea coloanelor de mercenari la Moscova și să le ducă în taberele de campanie din teritoriile ocupate ale Ucrainei.

Dosarul penal a fost deschis în baza articolului 279 din Codul Penal rus în noaptea de vineri spre sâmbătă, când Prigojin şi oamenii săi au anunţat că au trecut graniţa rusă dinspre Ucraina în regiunea Rostov (sud) şi au început un "marş al dreptăţii" spre Moscova.

Prigojin însuși ar trebui să plece în Belarus, a declarat Peskov. Nu se știe unde se află acum. Marți dimineață, proiectul de monitorizare „Belarusian Gayun” a raportat că avionul privat al fondatorului „Wagner” ar fi aterizat pe un aerodrom militar din Minsk.

Citește și SUA aveau informații detaliate despre revolta pregătită de Prigojin, dar le-au ținut secrete. Nici măcar aliaților nu le-au spus nimic

Vladimir Putin s-a adresat mercenarilor Wagner luni seară și le-a dat un ultimatum: „semnați cu Ministerul Apărării, sau mergeți în Belarus!”, le-a transmis liderul de la Kremlin. Preşedintele rus a mai spus că orice încercare de revoltă sau şantaj va eşua în Rusia, după rebeliunea Wagner.

„Marea majoritate a luptătorilor Wagner sunt patrioți, dar au fost folosiți în scopuri meschine. Totuși, au întors spatele unei posibile vărsări de sânge. S-ar fi putut produce evenimente cu consecințe tragice pentru țară. Vreau să le mulțumesc comandanților și soldaților Wagner care au luat decizia corectă de a se opri”, a spus Putin.

Și șeful Wagner a publicat un mesaj audio de 11 minute, la două zile după rebeliunea mercenarilor, spunând că scopul marșului către Moscova nu a fost de a „răsturna conducerea Rusiei”, ci de a „salva gruparea”.

Editor : Robert Kiss

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri