Primul mesaj postat de Prigojin după ce a renunțat la rebeliunea Wagner: „Nu l-am vizat pe Putin. Nu am vrut să răsturnăm conducerea”

Data actualizării: Data publicării:
Evgheni Prigojin, șeful Wagner
Evgheni Prigojin, șeful Wagner. Foto: Profimedia Images

Șeful Wagner, Evgheni Prigojin, a publicat un mesaj audio de 11 minute, la două zile după rebeliunea mercenarilor, spunând că scopul marșului către Moscova nu a fost de a „răsturna conducerea Rusiei”, ci de a „salva gruparea”, potrivit BBC.

Liderul Wagner, Evgheni Prigojin, a postat un mesaj audio de 11 minute în care spune că nimeni nu a fost de acord să semneze un contract cu Ministerul Apărării și că grupul său de mercenari era obligat să-și înceteze existența la 1 iulie.

Prigojin a precizat că nu l-a vizat pe Putin atunci când a declarat că scopul marșului către Moscova nu era de a „răsturna conducerea Rusiei”

„Nu am mărșăluit pentru a răsturna conducerea Rusiei. Scopul marșului a fost de a evita distrugerea grupului Wagner și de a cere socoteală oficialilor care, prin acțiunile lor neprofesionale, au comis un număr masiv de erori”, a mai spus Prigojin.

El spune că Wagner regretă că „au fost nevoiți să lovească aviația rusă” și că s-au întors „pentru a evita vărsarea de sânge al soldaților ruși”.

De asemenea, Prigojin a mai adăugat că „marşul” a relevat probleme grave în domeniul securităţii în Rusia.

Vorbind despre condițiile acordului care ar fi fost încheiat pentru a pune capăt rebeliunii Wagner în weekend, Prigojin susține că grupul a fost „categoric împotriva deciziei de a închide Wagner la 1 iulie 2023 și de a o încorpora în Ministerul Apărării”.

Comandanții au refuzat să accepte cererea de a semna contracte cu Ministerul rus al Apărării, adaugă el. În schimb, el susține că aproximativ 30 dintre oamenii săi „au fost uciși de atacurile rusești”.

Prigozhin spune, de asemenea, că liderul belarus Alexander Lukașenko a jucat un rol în afacere, afirmând că Lukașenko "și-a întins mâna și s-a oferit să găsească modalități prin care Wagner să-și continue activitatea în mod legal" - fără a oferi mai multe detalii.

În mod notabil, Prigozhin nu a dezvăluit unde se afla în mesajul video pe care l-a împărtășit pe Telegram. S-a raportat că, ca parte a înțelegerii, Prigozhin a fost de acord să meargă în Belarus.

Timp de aproape 24 de ore, milioane de ucraineni au crezut că războiul cu Rusia e la un pas de a se încheia. De vineri de la ora 21.00, când Evgheni Prigojin și-a anunțat marșul spre Moscovei, până sâmbătă la ora 20.00, când mercenarii au ajuns la mai puțin de 300 de kilometri de Moscova, cu tancuri și blindate, ucrainenii au sperat la sfârșitul regimului lui Putin.

Cel puţin 13 militari ruşi au fost ucişi în operaţiunile desfăşurate de armata rusă împotriva rebeliunii grupării de mercenari Wagner.

Criza ce ameninţa puterea preşedintelui Vladimir Putin a fost în final dezamorsată printr-un acord mediat de preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko, ce prevede că Rusia va renunţa la acuzaţiile penale împotriva lui Prigojin şi a luptătorilor participanţi la rebeliune, dar liderul Wagner va pleca în Belarus.

Editor : Bianca Chirilă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri