Prima convorbire telefonică între Nicolae Ciucă și premierul Republicii Moldova. Cum vrea Bucureștiul să întărească relația bilaterală

Data actualizării: Data publicării:
Natalia Gaviliță și Nicolae Ciucă
Guvernul Ciucă își propune să intensifice măsurile de încurajare a prezenței investiționale românești în Republica Moldova. Sursă foto: Natalia Gavriliță PM/ facebook

Premierul României Nicolae-Ionel Ciucă, a avut o primă convorbire telefonică oficială cu prim-ministrul Republicii Moldova, Natalia Gavrilița. Cei doi șefi de guvern au discutat despre prevederile Foii de parcurs privind domeniile prioritare de cooperare România - Republica Moldova, semnată la 23 noiembrie 2021, a anunțat Guvernul României pe Facebook. 

Am transmis deschiderea și disponibilitatea României pentru Republica Moldova, urmând ca, în perioada următoare, să stabilim și o întrevedere oficială”, se arată în scurta informare transmisă de noul executiv de la Palatul Victoria. 

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Premierul Gavriliţa l-a felicitat pe omologul său odată cu numirea în funcţie, i-a urat succes în activitate şi a apreciat ajutorul acordat de partea română Republicii Moldova pentru gestionarea crizei energetice şi a celei legate de COVID-19, se arată într-un comunicat al Guvernului Republicii Moldova, citat de Agerpres.

De altfel, Republica Moldova ocupă un loc special pe agenda noului Guvern al României. Conform programului de guvernare 2021-2024 al Guvernului Ciucă, care a primit joi votul de încredere din partea parlamentarilor români, România va pune prioritate pe susținerea integrării europene a Republicii Moldova și va susține programul de reforme pro-democratice, dezvoltând proiecte ce țin de domeniile energetice sau de gazele naturale și promovând identitatea și valorile românești.

Un proiect important prevăzut în program, mai exact în Planul de dezvoltare a rețelei electrice de transport pentru creșterea capacității disponibile pentru comerțul transfrontalier, este Linia Electrică Aeriană 400 kV Suceava-Bălți, notează publicația Deschide.md

Potrivit programului de guvernare al coaliției PSD-PNL-UDMR, în perioada 2021-2024 rețeaua românească de transport al gazelor naturale are în dezvoltare avansată mai multe proiecte, în valoare totală de 401.602.060 lei, printre care și „dezvoltări ale Sistemului Național de Transport în zona de Nord-Est a României în scopul îmbunătățirii aprovizionării cu gaze naturale a zonei, precum și al asigurării capacităților de transport spre Republica Moldova de 1,5 miliarde de metri cubi pe an, în punctul de interconectare dintre sistemele de transport al gazelor naturale ale României și R. Moldova”.

Coaliția PSD-PNL-UDMR vrea să promoveze identitatea românească dincolo de Prut

Guvernul Ciucă își mai propune dezvoltarea unui parteneriat stabil cu Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova prin promovarea identității și valorilor românești prin tradiții, obiceiuri și limbă, inclusiv prin asigurarea expertizei privind restaurarea infrastructurii culturale.

De asemenea, un punct important în programul Guvernului Ciucă este consolidarea relației cu media publică din România în vederea găsirii celor mai bune forme de colaborare cu Societatea Română de Televiziune și cu Societatea Română de Radiodifuziune în scopul promovării valorilor culturale și artistice prin oferta editorială destinată românilor de pretutindeni, cetățenilor Republicii Moldova, prin oferta cultural-artistică încetățenită și prin oferta națională de radio și televiziune, inclusiv în limba diverselor comunități etnice/minorități, în zonele încă neacoperite de către canalele/studiourile centrale și sau regionale.

În programul de guvernare al noii coaliții, Ministerul de Externe are un întreg capitol dedicat parteneriatului strategic pentru integrarea europeană a Republicii Moldova. 

„Ca prioritate de prim rang a politicii externe, România va continua să susțină activ eforturile de integrare europeană a Chișinăului și programul de reforme democratice, în baza Parteneriatului Strategic pentru Integrarea Europeană a Republicii Moldova și având ca fundament comunitatea de limbă, istorie și cultură cu Republica Moldova, precum și viziunea spațiului comun din perspectiva integrării europene”, se prevedere în programul de guvernare al guvernului Ciucă. 

România sprijină eforturile Chișinăului pentru consolidarea statului

Totodată, programul de guvernare de la București are în vedere și că România va sprijini Republica Moldova în eforturile de consolidare a statului de drept, de asigurare a stabilității politice și prosperității. Se vor continua și acțiunile de sprijin în beneficiul direct al cetățenilor Republicii Moldova, inclusiv în contextul pandemiei de COVID-19. Se vor depune, de asemenea, eforturi susținute pentru avansarea proiectelor bilaterale strategice, mai ales a celor cu rol de conectare a Republicii Moldova cu UE, prin România, conform promisiunilor din programul de guvernare al noii coaliții. 

Ce alte prevederi din programul de guvernare mai vizează Republica Moldova:

  • România va fi activă în susținerea eforturilor autorităților Republicii Moldova de eficientizare a combaterii corupției, de reformare a sistemului judiciar, de reformare și profesionalizare a administrației și de curățare a mediului de afaceri și a administrației publice de practici clientelare. 
  • Vor fi intensificate măsurile de încurajare a prezenței investiționale românești în Republica Moldova.
  • În ceea ce privește sprijinul financiar, România se angajează să acționeze pentru încheierea rapidă și implementarea unui nou Acord de asistență nerambursabilă, care să îndeplinească funcțiile Acordului privind asistența nerambursabilă de 100 milioane euro (semnat în 2010 și ieșit din vigoare la 28 martie 2021), precum și pentru implementarea proiectelor comune de interes major și pentru a continua să sprijine dezvoltarea, modernizarea și reziliența Republicii Moldova.
  • Se va acorda prioritate proiectelor de interconectare în domeniul energiei și transporturilor (inclusiv podurile peste Prut, autostrăzi), menite să asigure conectarea robustă a R. Moldova la spațiul european, prin România.
  • Se va urmări o implicare activă în susținerea Republicii Moldova în identificarea de soluții solide, viabile și sustenabile pentru asigurarea necesarului de gaze naturale prin diversificarea surselor de aprovizionare și crearea de rezerve, în vederea consolidării securității energetice a Republicii Moldova pe termen mediu și lung.
  • România va continua să promoveze o reglementare cuprinzătoare, pașnică și durabilă a conflictului transnistrean, cu respectarea suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova în frontierele sale recunoscute internațional și cu neafectarea vectorului său proeuropean. 
  • MAE român va susține crearea unui Grup de sprijin al Comisiei Europene pentru Republica Moldova, care să susțină, împreună cu Delegația pentru relațiile cu Republica Moldova din Parlamentul European, implementarea eficientă de către Chișinău a Acordului de Asociere UE-Republica Moldova.
  • Totodată, va fi susținută consolidarea programului de înfrățiri între unitățile administrative-teritoriale din România și Republica Moldova, inclusiv în vederea oferirii de expertiză în ceea ce privește atragerea fondurilor europene și inițierea unor proiecte comune, care să aibă ca scop dezvoltarea comunităților locale.
  • Se va urmări și consolidarea Fondului de Democratizare și Dezvoltare Sustenabilă pentru Republica Moldova, prin sporirea alocării financiare în cadrul bugetului MAE destinat cooperării internaționale pentru dezvoltare și asistență umanitară.
  • România va avea în vedere reluarea ședințelor comune de guvern cu Republica Moldova.
  • Printre obiectivele Guvernului Ciucă se mai regăsește eficientizarea politicii de acordare a burselor pentru cetățenii Republicii Moldova și, respectiv, pentru etnicii români din afara granițelor.

Editor : Marco Badea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri