Prima femeie hirotonită pastor în Țara Sfântă: „Este tot ceea ce mi-am dorit”

Data actualizării: Data publicării:
sally azar
Sally Azar, o palestiniană din Ierusalim, a devenit prima femeie hirotonită pastor în Israel. Foto: Profimedia Images

Sally Azar, o palestiniană din Ierusalim, a devenit prima femeie hirotonită pastor în Israel, în cadrul unui eveniment organizat duminică de biserica luterană din inima orașului vechi, la care au participat sute de persoane, scrie BBC.

„M-am entuziasmat mai mult văzând entuziasmul altor oameni. Este un sentiment de nedescris să faci acest pas cu sprijinul bisericii. Sper că multe fete și femei vor ști că acest lucru este posibil și că alte femei din alte biserici ni se vor alătura. Știu că va dura mult timp, dar cred că ar putea fi interesant dacă acest lucru se va schimba în Palestina”, a afirmat Azar.

Sally a fost hirotonită de tatăl ei, episcopul Sani Azar. Ea a afirmat că, deși exemplul părintelui a inspirat-o, nu s-a simțit niciodată presată să studieze teologia.

„Este tot ceea ce mi-am dorit, ceea ce am fost chemată să fac”, spune ea.

Ca pastor, ea va prelua diferite sarcini, inclusiv conducerea serviciilor și studiile biblice în Ierusalim și în Beit Sahour, în Cisiordania ocupată, pentru congregațiile vorbitoare de limba engleză.

„Este o zi mare pentru viața bisericii noastre, este un pas important înainte”, a comentat reverendul Dr. Munther Isaac, pastor luteran din Betleem și Beit Sahour.

Majoritatea creștinilor din regiune aparțin bisericii greco-ortodoxe și latino-catolice, care nu permit femei preoți. Cu toate acestea, hirotonirea femeilor a avut loc într-un număr tot mai mare de biserici protestante, în ultimele decenii. Acestea au mici congregații locale și conduc școli și spitale în Țara Sfântă.

Hirotonirea femeii ca pastor este un subiect foarte fierbinte în multe dintre confesiunile creștine, unii considerând-o ca „prim pas spre compromis”.

„Oriunde există o societate și o cultură patriarhală, ceea ce s-a întâmplat cu Sally este un pas major”, spus Antje Jackelen, fost arhiepiscop al Bisericii Suediei.

„Acceptăm femei profesoare, acceptăm să mergem la operații efectuate de femei și este ciudat că încă mai trebuie să argumentăm că femeile pot preda Biblia sau pot săvârși sacramentele”, a subliniat Dr. Munther Isaac. „Acest lucru îmi spune că, în ciuda progreselor pe care le-am făcut ca palestinieni, când vine vorba de împuternicirea femeilor și a drepturilor femeilor, mai este de făcut”, a mai adăugat el.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri