Prima navă cu ajutoare pentru Gaza, care va traversa coridorul maritim umanitar anunțat de UE, a plecat din Cipru

Data actualizării: Data publicării:
ajutoare pentru gaza
Misiunea, finanțată în mare parte de Emiratele Arabe Unite, este organizată de ONG-ul World Central Kitchen, iar organizația caritabilă spaniolă Open Arms furnizează nava. Sursa foto: Profimedia Images

O navă care duce aproape 200 de tone de alimente în Gaza a părăsit marți dimineața un port din Cipru, în cadrul proiectului pilot anunțat de Ursula von der Leyen, de deschidere a unei noi rute maritime pentru a-i ajuta pe palestinienii aflați în pragul foametei, transmite Reuters.

Nava caritabilă Open Arms a fost văzută ieșind din portul Larnaca din Cipru, remorcând o barjă care conține făină, orez și alte alimente.

Călătoria către Gaza durează aproximativ 15 ore, dar o barjă grea de remorcare ca aceasta ar putea face navigarea mai anevoioasă, și călătoria să dureze până la 2 zile. Cipru se află la puțin peste 322 km nord-vest de Gaza.

Misiunea, finanțată în mare parte de Emiratele Arabe Unite, este organizată de organizația caritabilă World Central Kitchen (WCK), cu sediul în SUA, în timp ce organizația caritabilă spaniolă Open Arms furnizează nava.

„Obiectivul nostru este să stabilim un coridor maritim pentru bărci și șlepuri aprovizionate cu tone de alimente îndreptate în mod continuu spre Gaza”, au declarat fondatorul WCK Jose Andres și directorul executiv Erin Gore într-un comunicat.

Încă 500 de tone cu alimente sunt în Cipru, gata de expediere

Organizațiile caritabile intenționează să ajute direct Gaza, care a fost izolată de când Israelul și-a început ofensiva ca răspuns la atacul din 7 octombrie asupra Israelului al militanților Hamas.

Având în vedere lipsa infrastructurii portuare, WCK a anunțat construirea unui debarcader de aterizare în Gaza cu materiale recuperate din clădiri distruse. Este o inițiativă separată de cea anunțată de SUA săptămâna trecută, care intenționează să construiască un dig temporar în enclavă pentru a facilita livrările de ajutoare pe mare.

Misiunea de marți, dacă reușește, semnalează prima relaxare a blocadei navale israeliene impuse Gazei în 2007, după ce Hamas a preluat controlul enclavei palestiniene.

Ajutoarele sunt controlate în Cipru de o echipă care include personal din Israel

Pe măsură ce criza umanitară din Gaza devine din ce în ce mai disperată, actorii internaționali se străduiesc să găsească rute alternative pentru a furniza ajutor.

Cipru a transmis că ruta sa maritimă oferă o soluție rapidă pentru a trimite ajutor acolo unde este necesar. Mărfurile vor fi supuse inspecțiilor de securitate în Cipru de către o echipă care include personal din Israel, eliminând necesitatea verificărilor la punctul final de descărcare pentru a scăpa de potențialele blocaje în livrările de ajutoare.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri