Prima reacție a Chinei în scandalul provocat de ambasadorul său la Paris care a negat suveranitatea fostelor state sovietice

Data actualizării: Data publicării:
Lu Shaye la un podium
Ambasadorul chinez a făcut afirmații care au „consternat” guvernul de la Paris. Foto: Profimedia Images

China respectă suveranitatea, independenţa şi integritatea teritorială a tuturor ţărilor, precum şi scopurile şi principiile Cartei ONU, a dat asigurări purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe chinez, precizând că remarcile sale referitoare la suveranitate reprezintă poziţia oficială a guvernului chinez, scrie Reuters.

Aceste precizări vin după ce într-un interviu difuzat vineri de televiziunea franceză ambasadorul Chinei în Franţa, Lu Shaye, a pus la îndoială suveranitatea fostelor republici sovietice cum este Ucraina.

Luni, Mao Ning, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Chinei, a fost întrebată dacă poziţia ambasadorului reprezintă poziţia oficială a Chinei.

Fostele state din URSS "nu au statut efectiv în dreptul internaţional pentru că nu există un acord internaţional care să materializeze statutul lor de ţară suverană", a spus ambasadorul, potrivit Reuters.

Afirmaţiile sale au provocat un val de indignare în statele vizate şi au fost calificate drept "inacceptabile" de către şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, care a declarat că "UE nu poate decât să presupună că aceste declaraţii nu reprezintă poziţia oficială a Chinei".

Mao Ning a insistat luni că "după prăbuşirea Uniunii Sovietice China a fost una dintre primele ţări care au stabilit relaţii diplomatice cu ţările respective" şi că "după stabilirea de relaţii diplomatice China a aderat mereu la principiul respectului reciproc şi egalităţii pentru dezvoltarea de relaţii bilaterale de prietenie şi cooperare".

Franța a criticat China, sâmbătă, și s-a declarat "consternată" de declarațiile ambasadorului chinez la Paris. 

Remarcile recente ale ambasadorului Chinei în Franţa, care a pus la îndoială suveranitatea unor state ex-sovietice precum Ucraina, sunt total inacceptabile, a declarat luni ministrul de externe al Republicii Cehe, Jan Lipavský, înaintea unei reuniuni cu omologii săi din UE la Luxemburg, relatează The Guardian. "Este total inacceptabil", a declarat Lipavský. "Sper că şefii acestui ambasador vor îndrepta aceste lucruri", a adăugat şeful diplomaţiei de la Praga.

Potrivit cotidianului Le Monde, ambasadorul Lu Shaye a fost convocat luni la MAE francez, după ce comentariile sale au provocat consternare nu doar în Franţa, ci în întreaga Europă. Lu Shaye, considerat unul dintre "lupii războinici" ai regimului chinez, este cunoscut pentru comentariile sale controversate, noteazăLe Monde. 

 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri